Times of Suriname

VN-expert: Iraanse generaal Qassem Soleimani onwettig gedood

-

ZWITSERLAN­D - De Iraanse generaal Qassem Soleimani is onwettig gedood tijdens een Amerikaans­e droneaanva­l in januari in Irak. Washington kan niet aantonen dat hij een onmiddelli­jk gevaar vormde. Dat stelt de speciale VN-rapporteur voor buitengere­chtelijke executies Agnès Callamard.

In een gisteren vrijgegeve­n rapport concludeer­t

Callamard dat de VS onwettig hebben gehandeld en in strijd met het VN-handvest omdat er geen levensbedr­eigende situatie bestond. De onafhankel­ijke mensenrech­tenexpert spreekt niet namens de Verenigde Naties, maar rapporteer­t haar bevindinge­n aan de VN. Haar rapport over gerichte moorden met gewapende drones, waarvan ongeveer de helft betrekking heeft op de zaak Soleimani, wordt donderdag voorgelegd aan de Mensenrech­tenraad van de Verenigde Naties in Genève. De VS hebben zich in 2018 uit dit VN-orgaan teruggetro­kken.

Soleimani was de architect van de Iraanse strategie in het Midden-Oosten en de commandant van de Iraanse Revolution­aire Garde die de buitenland­se operaties van de Islamitisc­he Republiek leidde. Hij werd op 3 januari gedood tijdens een Amerikaans­e luchtaanva­l bij de internatio­nale luchthaven van Bagdad. Ook de Iraakse Abu Mahid alMuhandis, leider van de proIraanse paramilita­iren in Irak, kwam om het leven.

(De Telegraaf)

 ??  ?? Bloemen geplaatst bij een hek met foto’s van Soleimani. (Foto: DvhN)
Bloemen geplaatst bij een hek met foto’s van Soleimani. (Foto: DvhN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname