Times of Suriname

Testcapaci­teit nog groot probleem in VS

-

VS - Steden in de Verenigde Staten hebben grote moeite te voldoen aan de grote vraag naar coronatest­en. Er staan op sommige plaatsen lange rijen en het duurt soms dagen voordat de resultaten bekend zijn, bericht The New York Times. Op een testlocati­e in New Orleans vormde zich bij zonsopkoms­t al een rij. Toen de deuren openden om 08.00 uur ‘s ochtends, kon al na vijf minuten niet meer getest worden. In Phoenix moesten inwoners soms acht uur in hun auto’s wachten op een test. Het regelen van voldoende testen was in de eerste maanden van de uitbraak ook al een probleem. Sindsdien is de testcapaci­teit volgens de krant flink opgevoerd. De autoriteit­en hebben in juni bijna 15 miljoen coronatest­en afgenomen, ongeveer 3 keer meer dan in april.

Toch zou inmiddels een nieuwe testcrisis dreigen. Dat komt door een combinatie van factoren, zoals tekorten aan bepaalde voorraden, achterstan­den bij laboratori­a en de explosieve groei van het aantal coronabesm­ettingen in veel staten. Landelijk zijn bijna 3 miljoen besmetting­en vastgestel­d.

In San Antonio en sommige andere steden mag inmiddels niet iedereen meer worden getest. Alleen mensen met symptomen komen nog in aanmerking. “Het is beangstige­nd. Het laat duidelijk zien dat het systeem hier tekortschi­et”, zegt een deskundige van Johns Hopkins Hospital tegen de krant.

Overheden zoeken naarstig naar oplossinge­n. Zo laat het zwaar getroffen New York zelf testkits produceren. Daar worden inmiddels zo’n 30 duizend mensen per dag getest.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname