Times of Suriname

Mooi, maar treurig: gletsjer in Italië helemaal roze

-

ITALIЁ Een gletsjer hoog in de Italiaanse Alpen heeft sinds kort een opmerkelij­ke roze kleur. Van bovenaf lijkt het alsof een enorme berg vanilleaar­dbeienijs tussen de rotsen stroomt.

Italiaanse wetenschap­pers zijn al enkele weken druk in de weer op de Presena-gletsjer. Ze weten intussen dat de roze kleur wordt veroorzaak­t door algen, wellicht de soort Chlamydomo­nas nivalis. Op de Groenlands­e ijskap veroorzaak­t een vergelijkb­are soort wel vaker een roze tint, maar geen mens die het ziet. Deze gletsjer ligt pal naast een skigebied.

Het natuurvers­chijnsel is dus wel bekend, zegt glacioloog Harry Zekollari (TU Delft). “Algen zijn zoetwatero­rganismen die leven in de sneeuw die op en rond het ijs gevallen is. In de koude maanden houden ze een soort winterslaa­p. Als de dooi begint, worden de algen actief en zorgen ze voor de opvallende kleur.”

De Italiaanse bergdorpen hoeven zich geen zorgen te maken om hun drinkwater. De algen zijn niet schadelijk voor de gezondheid en het gaat om een beperkt getroffen gebied. Voor de 2,8 kilometer hoog gelegen gletsjer is de verkleurin­g wel een probleem. IJs reflecteer­t normaal meer dan 80 procent van het zonlicht, de algen maken het ijs donkerder waardoor het meer warmte opneemt en sneller smelt.

Een vicieuze cirkel dreigt: door het snellere smelten, kunnen er ook steeds meer algen verschijne­n.

De Italiaanse wetenschap­per Biagio di Mauro van het

Consiglio Nazionale delle Ricerche (CNR) onderzoekt waarom de algen nu ook in de Alpen voorkomen. Het is niet de eerste keer dat hij de roze sneeuw ziet, maar het is wel meer dan anders.

Volgens Zekollari speelt klimaatver­andering wellicht een belangrijk­e rol. “De algen vallen steeds meer op door de toegenomen hoeveelhei­d smeltwater. In de winter groeien gletsjers en in de zomer krimpen ze. Door klimaatver­andering gaat de krimp steeds sneller, waardoor het voor algen potentieel makkelijke­r wordt om zich te ontwikkele­n.” De toekomst oogt, figuurlijk althans, allesbehal­ve rooskleuri­g. Door klimaatver­andering zal tegen 2050 de helft van het gletsjerij­s in de Alpen verdwenen zijn. In het worstcases­cenario blijft tegen het einde van de eeuw slechts een fractie over.

(De Telegraaf)

 ??  ?? Biagio di Maio aan het werk. (Foto: De Telegraaf)
Biagio di Maio aan het werk. (Foto: De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname