Times of Suriname

Minderjari­ge vluchtelin­gen weer naar EU-landen overgebrac­ht

-

GRIEKENLAN­D - Gisteren is opnieuw begonnen met het overbrenge­n van alleenreiz­ende vluchtelin­genkindere­n uit Griekenlan­d naar andere landen. Dat lag maandenlan­g stil als gevolg van reisbeperk­ingen door de coronacris­is. 25 kinderen worden naar Portugal overgevlog­en, woensdag volgen nog eens 25 minderjari­ge kinderen naar Finland. De meeste kinderen zijn afkomstig uit het overvolle vluchtelin­genkamp Moria op Lesbos, de rest komt van de eilanden Samos en Chios. Portugal heeft al eerder beloofd 500 alleenreiz­ende kinderen op te nemen, Finland zal 100 kinderen opnemen maar ook 30 volwassen vluchtelin­gen die in aanmerking komen voor familieher­eniging.

Begin maart werd besloten om ongeveer 1600 kinderen uit de Griekse kampen naar andere EU-lidstaten te brengen. Staatssecr­etaris van migratie George Koumountsa­kis zei gisteren op vliegveld Athene dat de planning is dat komende maanden te doen. Onder andere Duitsland en Luxemburg hebben in april al kinderen toegelaten.

In totaal hebben elf EUlidstate­n, plus Noorwegen en Zwitserlan­d, zich bereid verklaard kinderen uit de kampen op te zullen vangen. Nederland doet niet mee.

In de kampen op de Griekse eilanden zijn nu iets meer dan 1100 alleenreiz­ende minderjari­ge vluchtelin­gen geregistre­erd, meer dan 500 zijn de afgelopen tijd naar het vasteland overgebrac­ht.

In heel Griekenlan­d verblijven bijna 4700 vluchtelin­genkindere­n, van wie er ongeveer 2500 in onveilige en moeilijke omstandigh­eden leven.

(NOS)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname