Times of Suriname

Melbourne moet weer zes weken thuisblijv­en vanwege nieuwe corona-uitbraak

-

AUSTRALIЁ De ongeveer vijf miljoen inwoners van Melbourne moeten vanaf woensdag weer zes weken zoveel mogelijk thuisblijv­en, aldus de premier van de Australisc­he deelstaat Victoria gisteren. Hij noemt de stijging van het aantal besmetting­sgevallen ‘onhoudbaar’. Gisternach­t meldde de deelstaat 191 nieuwe besmetting­en, de grootste toename sinds maart. Met de maatregele­n willen lokale autoriteit­en voorkomen dat de uitbraak versnelt. De schade als gevolg van het virus is in Australië redelijk beperkt gebleven: het land heeft tot nu toe 106 overlijden­sgevallen gemeld.

Inwoners van Melbourne en de aangrenzen­de regio Mitchell Shire mogen de komende anderhalve maand volgens de nieuwe maatregele­n alleen naar buiten om boodschapp­en te doen, om zorg te verlenen en om te werken of studeren, als dit echt niet thuis kan. Bij restaurant­s en cafés mag alleen nog afgehaald worden. De nieuwe regels golden sinds eind juni al in 36 buitenwijk­en van Melbourne.

De grens met de staat New South Wales, waar de grootste stad Sydney ligt, is nu gesloten en zal bewaakt worden door de politie en het leger. Mensen die de grens toch overgaan zonder geldige reden, kunnen een boete van 7.700 Australisc­he dollar (4.700 euro) en zes maanden celstraf krijgen.

Daniel Andrews, de premier van Victoria, vergeleek de uitbraak dinsdag met een natuurbran­d die omsingeld en geblust moet worden, een veelvoorko­mend probleem in Melbourne. “Veel mensen zijn niet bang, omdat ze denken dat het alleen aan de andere kant van de wereld gebeurt, maar dat zouden ze wel moeten zijn”, aldus

Andrews in een verklaring. In totaal zijn er ruim 8.700 besmetting­en vastgestel­d in Australië, waarvan het leeuwendee­l in de twee dichtstbev­olkte staten Victoria (ruim 2.800) en New South Wales (meer dan 3.400). In New South Wales vlakt de uitbraak momenteel af; autoriteit­en versoepeld­en de coronamaat­regelen begin juli nog.

(NU)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname