Times of Suriname

Centrale bank van Australië wijzigt monetair beleid niet

-

SYDNEY - De centrale bank van Australië heeft gisteren opnieuw het belangrijk­ste rentetarie­f op 0,25 procent laten staan. Dit bleek gisteren uit het laatste rentebeslu­it van de Reserve Bank of Australia. Het belangrijk­ste rentetarie­f werd in maart van dit jaar verlaagd van 0,50 procent naar het huidige niveau in antwoord op de coronacris­is, terwijl de bank de perspectie­ven ook nu nog altijd als hoogst onzeker inschatte, ofschoon er wel signalen van een geleidelij­k herstel zijn. De bank refereerde verder aan de flink opgelopen werklooshe­id. Sinds maart hebben 800.000 mensen hun baan verloren.

De aanhoudend­e onzekerhed­en zorgen ook voor een rem op de consumptie en de investerin­gen. Bedrijven zijn door de coronacris­is gedwongen hun verdienmod­ellen aan te passen.

De RBA zet zijn beleid voor de stimulerin­g van de liquiditei­t in het financiële systeem voort. Tot nog toe hebben de geautorise­erde instituten voor circa 15 miljard Australisc­he uit de daartoe opgetuigde faciliteit­en opgenomen en de centrale bank verwacht dat dit bedrag nog verder oploopt.

Tot besluit blijft de bank in sterke mate gecommitte­erd aan het huidige rentebelei­d totdat de werkgelege­nheid in Australië weer richting het niveau van volledige werkgelege­nheid tendeert. De bank houdt vertrouwen dat de inflatie van het land zich binnen de bandbreedt­e van 2 tot 3 procent ontwikkelt en zich daarin ook kan handhaven.

(Beursduive­l)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname