Times of Suriname

Al tien ‘Lost to follow up’ COVID-19-gevallen

-

PARAMARIBO – In de nieuwe categorie (LTFU), die sinds gisteren is geplaatst op de COVID-19-website zijn er tien personen bij. “Deze zijn patienten die nadat ze positief testten, niet meer te bereiken waren voor het plaatsen van hen in isolatie of voor verdere behandelin­g door de gezondheid­sautoritei­ten in Suriname”, legt Minouche Bromet, directeur van het Bureau voor Openbare Gezondheid­szorg, uit.

De ‘Lost to follow up/ migrated’ is een groep COVID-19 positief geteste patiënten die niet te bereiken is om genezen te kunnen worden verklaard van dit virus. Het niet kunnen bereiken van deze groep heeft verschille­nde redenen. Het komt weleens voor dat patienten na het afstaan van een swab niet te vinden zijn op het opgegeven adres. Verder kan vertrek naar het buitenland, met of zonder vermelding aan de gezondheid­sautoritei­ten een van de redenen zijn daarvoor. De niet te bereiken patiënten zullen voortaan onder de tab ‘Lost to follow up/migrated’

Lost to follow up/ migrated

worden ondergebra­cht op de website van het Nationaal COVID-19-Management­team, www.covid-19.sr.

Onder andere in het dorp Sipaliwini zijn er 11 personen positief getest op COVID-19, maar 5 of 6 uit deze groep zijn naar Brazilië vertrokken, nadat ze getest waren. “Het dorpje ligt dicht bij de grens met Brazilië. Voor die bewoners is dat een open gebied. Zij kennen geen fysieke grenzen dus als ze verder zijn getrokken naar de Braziliaan­se kant, is het moeilijker voor de Surinaamse autoriteit­en om ze te vinden. Ook in het oosten liggen veel dorpen waar mensen positief zijn bevonden aan de Surinaamse zijde, maar zij wonen officieel op beide grondgebie­den, de Surinaamse en de Franse, en sommigen zijn verder naar de Franse zijde getrokken. Ze zijn in Suriname positief getest, dus daarom worden ze meegenomen in onze COVID-19-teller. Of ze intussen zijn genezen, is dus niet bekend bij de Surinaamse autoriteit­en vandaar de nieuwe categorie LTFU”, legt Bromet uit.

Tot gistermidd­ag waren al 665 positief geteste gevallen van COVID-19 in Suriname, waarvan 214 actieve cases. Dinsdag zijn twee personen overleden als gevolg van COVID-19 en gisteren is de 17de persoon die in het Regionaal Wanica Ziekenhuis lag, komen te overlijden. In totaal zijn al 434 personen genezen verklaard, er zijn 5 personen op de ICU, de LTFU-teller staat op 10 en 221 personen zijn nog in quarantain­e.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname