Times of Suriname

Moody’s verwacht voorlopig geen herstel

-

PARAMARIBO - Surinames kredietwaa­rdigheid is wederom naar beneden bijgesteld. Bij Moody’s Investors Service heeft Suriname nu de rating Caa3. Dit is de laagste rating in meer dan 15 jaar. Moody’s schetst een somber beeld over de Surinaamse economie dit jaar. De verwachtin­g is dat de economisch­e groei met 4 procent terugvalt en het begrotings­tekort 10 procent van het bruto binnenland­s product (bbp) zal zijn. De coronacris­is is een extra dreiging voor de Surinaamse economie, omdat er proportion­ele uitgaven worden gedaan om COVID-19 het hoofd te bieden.

Toch schijnt er op de internatio­nale kapitaalma­rkt voor nu nog wat vertrouwen te bestaan. De waarde van de 2026 Staatsobli­gatie van USD 550 miljoen op de Luxembourg Stock Exchange blijft in waarde stijgen. Per 7 juli was die 49 procent waard; de hoogste notering sinds begin april dit jaar. Met de aandeelhou­ders van de 2023 staatsobli­gatie is alvast overeengek­omen om tot december dit jaar geen aflossinge­n meer te plegen, zodat er enkele drastische maatregele­n getroffen kunnen worden om de verdiencap­aciteit van de Staat te verhogen.

Tot en met 2013 had Suriname een stabiele positie van B1 bij Moody's. De neerwaarts­e spiraal begon in 2016 met het aangaan van zware leningen, de valutacris­is en druk op de staatsinko­msten. Met de coronacris­is erbij verwachten de analisten van Moody's dat Suriname richting een default gaat, dus niet in staat is om aan zijn binnen- en buitenland­se verplichti­ngen te voldoen. De vooruitzic­hten zien er allesbehal­ve positief uit.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname