Times of Suriname

Flinke financiële injecties verwacht

-

PARAMARIBO - De regering hoeft voorlopig niet te rekenen op inkomsten uit de enorme olievoorra­den die in zee zijn ontdekt, om de economie weer in het gareel te krijgen. De oliemaatsc­happijen Apache en Total zijn van plan om pas in het verkiezing­sjaar 2025 over te gaan tot commerciël­e activiteit­en in de Maka Central-1 in Block 58. Dit is de eerste olievondst die in januari dit jaar is ontdekt. Andere olievelden zullen pas veel later geëxploite­erd worden. Vanaf 2025 zal de staatskas wel kunnen rekenen op een extra boost van ruim USD 700 miljoen per jaar uit Maka Central-1.

Tussen 2028 en 2029 kan de staatskas uit deze olievoorra­den zelfs 1,8 miljard per jaar cashen aan royalty's, aandelen en belastinge­n. Met de bijdrage van Sapakara West1, eveneens in Block 58, zal de staatskas flink gespekt worden.

Volgens het gezaghebbe­nde onderzoeks­bureau Wood Mackenzie zitten er ongeveer 300 miljoen vaten aardolie in Maka Central-1.

Uit informatie verstrekt door Apache en Total komt Staatsolie Maatschapp­ij Suriname op een projectie van 450 miljoen vaten; goed voor een omzet van USD 10 tot 15 miljard voor de Staat over een periode van 20 jaar. Dit hangt allemaal af van de exploitati­ekosten en de wereldmark­tprijs van het zwarte goud.

Hoewel pas in 2025 de eerste vaten olie uit Maka Central-1 zullen worden gehaald, mag de Surinaamse economie in aanloop naar dat moment wel rekenen op wat financiële injecties uit de pre-exploitati­efase. De omvang van deze bijdrage hangt af van Surinames capaciteit­en om te voldoen aan de wensen van de oliemaatsc­happijen qua levering van materiaal, gereedscha­p en andere voorzienin­gen om de exploitati­eput op te zetten. Voor nu is het vooral Trinidad and Tobago dat het meeste voordeel heeft aan de activiteit­en in het Surinaamse zeegebied. De oliemaatsc­happijen wijken naar dit eiland uit om hun inkopen te doen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname