Times of Suriname

CDA doet lijsttrekk­ersverkiez­ing over wegens onveilig stemsystee­m

-

DEN HAAG - Het CDA moet de lijsttrekk­ersverkiez­ingen overdoen. Vanwege een onveilig stemsystee­m heeft het partijbest­uur verklaard alle tot nu toe uitgebrach­te stemmen nietig te verklaren en donderdag opnieuw te beginnen. De partij meldt dat met dank aan een ‘oplettende ethische hacker’ is ontdekt dat het stemsystee­m ‘te manipulere­n is’. Het CDA heeft geen aanleiding om te denken dat daar ook daadwerkel­ijk misbruik van is gemaakt, maar besluit toch ’het zekere voor het onzekere’ te nemen.

Dat betekent dat alle sinds maandag uitgebrach­te stemmen op de kandidaten Hugo de Jonge, Mona Keijzer en Pieter Omtzigt nu nietig zijn verklaard. En de stemming begint daarmee helemaal opnieuw. Vanaf donderdago­chtend 9:00 uur mogen alle leden weer hun stem uitbrengen.

Als extra beveiligin­g moeten de leden nu naast hun stemcode ook de cijfers van hun postcode invullen. De partij rept daarnaast van ‘extra veiligheid­s- en monitormaa­tregelen’, die worden ’extern getoetst door onafhankel­ijk experts’.

Donderdag was eigenlijk de laatste dag dat CDA-leden hadden kunnen stemmen. De partij had dan de uitslag van de eerste stemronde naar buiten willen brengen. Als een van de kandidaten meer dan de helft van de stemmen binnen had gehaald, was een tweede ronde niet meer nodig geweest.

Die termijn is nu opgeschove­n. De leden kunnen nu van donderdago­chtend tot zaterdagoc­htend 9:00 uur stemmen. De partij maakt dan de uitslag van de eerste ronde zaterdag aan het einde van de middag bekend. Als er een tweede ronde nodig is, gaan de stembussen daarvoor zaterdagav­ond meteen open, tot dinsdag 12:00 uur. De winnaar wordt in dat geval volgende week woensdag bekend.

Het CDA-bestuur gaat door het stof om de misser: “Wij betreuren dit zeer. Zeker in de richting van de drie kandidaten, maar ook voor de campagnete­ams en alle leden die hun stem hebben uitgebrach­t. Maar een betrouwbar­e stemproced­ure is voor ons het allerbelan­grijkste.”

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname