Times of Suriname

Parkeertak­s doorgezet ondanks forse kritiek

-

DEN HAAG - De parkeerkor­ting voor groene auto’s krijgt forse kritiek te verwerken van de Raad van State. Toch zet staatssecr­etaris Van Veldhoven (Milieu) de taks door.

Van Veldhoven wil gemeenten de ruimte geven om verschilen­de parkeertar­ieven te rekenen voor ‘schone’ en ‘vieze’ auto’s. Mensen met een stekkerwag­en zouden dan minder hoeven te betalen als ze hun auto in de stad willen parkeren. De maatregel zou ervoor moeten zorgen dat de luchtkwali­teit in steden beter wordt en mensen vaker auto’s zonder uitstoot zouden kopen.

Maar de Raad van State, het belangrijk­e adviesorga­an van de overheid, maakt gehakt van dat plan. Zo is de stelling dat de parkeertak­s voor schonere lucht zorgt, niet voldoende onderbouwd. In het onderzoek waar Van Veldhoven naar verwijst staat namelijk dat een ‘nultarief’ voor elektrisch­e auto’s ‘geen significan­t positief milieueffe­ct met zich brengt en het aandeel van schone auto’s in het wagenpark zou door de parkeertak­s de komende tien jaar maar met 0,16 procent toenemen.’

De parkeertak­s op zichzelf is op het gebied van vergroenin­g volgens de Raad van State daarmee ‘nauwelijks effectief’. Het adviesorga­an vraagt Van Veldhoven om een betere onderbouwi­ng op dit punt en raadt haar anders aan van de wet af te zien. In het advies worden ook grote vraagteken­s gezet bij het gebruiken van de parkeerbel­asting voor groene plannen. Die taks is bedoeld voor parkeerreg­ulering en niet voor het verbeteren van de luchtkwali­teit. “Geparkeerd staande auto’s hebben geen emissie”, stipt de Raad van

State fijntjes aan. De staatssecr­etaris zet haar plan, dat afgesproke­n is in het regeerakko­ord, toch door. Ze rept van onderzoeke­n die wel aantonen dat parkeerbel­eid de verkoop van stekkerwag­ens kan stimuleren. “Dat heeft vervolgens weer effect op de luchtkwali­teit”, redeneert de D66-bewindsvro­uw door.

Ze weerlegt ook de kritiek dat belastinge­n niet bedoeld zijn voor het verbeteren van de luchtkwali­teit. Dat kan volgens haar ook een onderdeel zijn van parkeerreg­ulering. (De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname