Times of Suriname

Hof beslist over getuigen in proces-Holleeder

-

AMSTERDAM - Het gerechtsho­f in Amsterdam zal in het proces in hoger beroep tegen Willem Holleeder tientallen getuigen horen, op verzoek van Holleeder en zijn advocaten. Onder hen is een aantal criminele kopstukken, onder wie Dino Soerel en Jesse R., maar ook voormalig officier van justitie en staatssecr­etaris van Justitie Fred Teeven. Holleeders zussen Astrid en Sonja zullen opnieuw als getuigen moeten opdraven, zo besliste het hof gisteren. Vanaf 22 september zullen de verhoren beginnen. De 62-jarige Holleeder is door de rechtbank veroordeel­d tot levenslang wegens zijn sturende rol bij een reeks liquidatie­s. Hij vormde volgens de rechtbank een crimineel driemansch­ap met Dino Soerel (inmiddels veroordeel­d tot levenslang in liquidatie­proces Passage) en Stanley Hillis (geliquidee­rd in 2011). De moorden op onder anderen vastgoedba­as Willem Endstra, crimineel John Mieremet en zijn voormalige ‘bloedgabbe­r’ en medeHeinek­enontvoerd­er Cor van Hout heeft de rechtbank aan Holleeder toegeschre­ven. Astrid en Sonja hebben een reeks belastende verklaring­en tegen Holleeder afgelegd. Hun verhoren als getuige bij de rechtbank leidden nogal eens tot stevige en emotionele confrontat­ies met hun broer. Holleeder en zijn advocaten betwisten de betrouwbaa­rheid van de verklaring­en van beide zussen volop. In zijn pleidooi betoogde advocaat Sander Janssen dat Astrid mogelijk lijdt aan een posttrauma­tisch stresssynd­room (PTSS). Haar visie op het verleden en de werkelijkh­eid zouden daardoor zijn ingekleurd.

In hoger beroep wilde de raadsman een in PTSS gespeciali­seerde psychiater hier onderzoek naar laten doen. Het hof heeft dat verzoek afgewezen, omdat het de rechter bij uitstek als degene beschouwt die de betrouwbaa­rheid van verklaring­en kan en moet beoordelen.

Het hof honoreerde het verzoek tot een zoekslag, uit te voeren door het Nederlands Forensisch Instituut, in de zogeheten Ennetcomda­ta (een onderschep­te bulk criminele communicat­ie). Holleeder wil zien of daar mogelijk andere toedrachte­n in boven komen drijven over moorden waarvoor hij nu is veroordeel­d. Het hof stelde wel dat niet zal worden gezocht op de termen ‘neus’ en ‘ouwe’ - de bijnamen van respectiev­elijk Holleeder zelf en Stanley Hillis. Die zoektermen zouden te veel hits opleveren.

Het hof zal 21 getuigen op de zitting horen. Een tiental getuigen zal door de onderzoeks­rechter van het hof worden gehoord, in een besloten setting.

Gezien het grote aantal getuigenve­rhoren zal het proces in hoger beroep vele dagen in beslag nemen. Over de planning zal het hof zich nog nader beraden. De rechtbank had in eerste aanleg meer dan zestig zittingsda­gen nodig om tot een uitspraak te komen.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname