Times of Suriname

Plan voor honderddui­zenden extra laadpalen, overheid legt 30 miljoen neer

-

AMSTERDAM - De rijksoverh­eid, provincies en gemeenten trekken 30 miljoen euro uit voor de aanleg van honderddui­zenden extra laadpalen. Dat bevestigt het ministerie van Infrastruc­tuur en Waterstaat na berichtgev­ing van Trouw.

Het kabinet neemt 15 miljoen euro voor zijn rekening. De provincies en gemeenten leggen samen hetzelfde bedrag op tafel. Dat is niet genoeg om de aanleg van laadpalen te bekostigen, maar dat is ook niet de bedoeling.

Een groot deel van de kosten zal worden betaald door aanbieders van laadpalen, die met grootschal­ige tenders de opdracht krijgen voor de installati­e van tienduizen­den oplaadplek­ken.

Als het doel van 1,9 miljoen elektrisch­e auto’s in 2030 wordt gehaald, zijn daarvoor naar schatting 1,7 miljoen oplaadpunt­en nodig. Volgend jaar zijn naar verwachtin­g 213 nieuwe laadpunten per werkdag nodig, in 2025 zijn dat er 550.

Volgens de Rijksdiens­t voor Ondernemen­d Nederland waren er eind mei bijna 56.000 laadpunten en 1308 snellaadpu­nten in Nederland. De laadpunten komen in woonwijken en bij bedrijvent­erreinen, voor bussen en vrachtwage­ns. In het plan worden ook ‘laadpleine­n’ gepresente­erd, bijvoorbee­ld op parkeerpla­atsen bij supermarkt­en of horeca. Staatssecr­etaris Van Veldhoven (Infrastruc­tuur) trok eerder al vijf miljoen euro uit voor de ontwikkeli­ng van 45 van zulke ‘slimme laadpleine­n’.

De extra oplaadmoge­lijkheden zijn volgens het ministerie nodig voor een verdere doorbraak van elektrisch rijden. Het kabinet wil dat in 2030 alle nieuwe auto’s zonder uitlaatgas­sen rijden.

(NOS)

 ??  ?? Een laadpaal langs de weg. (Foto: NOS)
Een laadpaal langs de weg. (Foto: NOS)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname