Times of Suriname

Stoffelijk overschot van één van 43 verdwenen Mexicaanse studenten gevonden

-

MEXICO - Onderzoeke­rs hebben het stoffelijk overschot gevonden van één van de 43 Mexicaanse studenten die in 2014 zijn verdwenen, hebben aanklagers bekendgema­akt. Het is de tweede keer dat er menselijke resten zijn geïdentifi­ceerd in de zaak.

In november vorig jaar werden er onder meer botten gevonden in de Mexicaanse staat Guerrero. In totaal werden meer dan honderd botten gevonden, maar slechts enkele waren geschikt voor DNA-onderzoek.

Uit identifica­tie door onderzoeke­rs van de universite­it van het Oostenrijk­se Innsbruck blijkt nu dat een van de botten van een van de verdwenen studenten, Christian Alfonso Rodríguez Telumbre, is.

“Dit is een nieuw tijdperk”, zegt de aanklager. “Meer dan vijf jaar na het incident zijn menselijke resten van een van de slachtoffe­rs geïdentifi­ceerd.” Slechts één keer eerder, in december 2014, werd er een stoffelijk overschot geidentifi­ceerd in de zaak.

De 43 jongeren verdwenen in september 2014 na rellen in de stad Iguala. Vermoedeli­jk hebben politiemen­sen ze op bevel van de burgemeest­er ontvoerd tijdens een demonstrat­ie. Vervolgens zouden ze zijn overgeleve­rd aan een drugsbende. Mogelijk was ook het Mexicaanse leger betrokken bij de verdwijnin­g.

In januari 2015 werden de studenten officieel doodverkla­ard. De autoriteit­en gingen ervan uit dat ze alle 43 zijn “ontvoerd, gedood en verbrand”. Vervolgens zouden hun lichamen in een rivier zijn gegooid. De vondst van het stoffelijk overschot spreekt dat verhaal tegen.

De zaak leidde in heel Mexico tot protesten, door duizenden mensen. Ze protesteer­den tegen de autoriteit­en, die ze verantwoor­delijk houden voor de verdwijnin­gen. De huidige president, Andrés Manuel López Obrador, beloofde bij zijn aantreden om aandacht te geven aan de zaak.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname