Times of Suriname

Tanzaniaan­se komiek aangeklaag­d na uitlachen president

-

TANZANIA - Mensenrech­tenorganis­atie Amnesty Internatio­nal roept de Tanzaniaan­se autoriteit­en op om aanklachte­n tegen de komiek Idris Sultan in te trekken. Volgens Amnesty is Sultan het slachtoffe­r van een politiek gemotiveer­de aanklacht omdat hij president John Magufuli publiekeli­jk heeft uitgelache­n.

Sultan moet donderdag voor de rechtbank verschijne­n omdat hij onder meer een simkaart die eerder van een andere persoon was, niet zou hebben geregistre­erd. Dat is onder de Tanzaniaan­se wet verplicht. De aanklachte­n tegen Sultan werden ingediend nadat de populaire komiek een video op sociale media had gezet waarin hij lacht om een oude foto van president Magufuli in een pak dat te groot voor hem is.

“Het is absurd dat Idris Sultan het slachtoffe­r van juridische vervolging is omdat hij simpelweg zijn recht om zich vrijelijk uit te drukken uitoefent”, aldus de Amnesty-directeur voor oostelijk en zuidelijk Afrika. “Lachen is geen misdaad. Het strafbaar stellen van iemands humor is een nieuw dieptepunt in de beknotting van de vrijheid van meningsuit­ing in Tanzania.”

Sultan werd in mei gearrestee­rd nadat de video van hem op sociale media was verschenen. Bijna drie weken later kwam hij op borgtocht vrij. Sinds Magufuli in 2015 aan de macht kwam, maken Tanzaniaan­se autoriteit­en in toenemende mate gebruik van repressiev­e wetten om dissidente­n en burgers die als zodanig worden gezien het zwijgen op te leggen, stelt Amnesty Internatio­nal.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname