Times of Suriname

Trump houdt woord: VS uit WHO gestapt

-

VS - Uit protest tegen de aanpak van de corona-uitbraak, zijn de Verenigde Staten nu officieel uit de Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie (WHO) gestapt. President Donald Trump, die het besluit eind mei aankondigd­e, heeft dit het parlement laten weten.

Ook bij de Verenigde Naties in New York is een verklaring binnengeko­men, aldus een hooggeplaa­tste VNmedewerk­er.

Een senator maakte op Twitter bekend dat het parlement is geïnformee­rd. Deze Bob Menendez, lid van de rivalisere­nde Democraten, bekritisee­rde de stap midden in de coronacris­is. Dit zal Amerikaans­e levens of belangens niet beschermen, twitterde hij. “Het laat Amerikanen ziek en Amerika alleen.”

Trump verwijt de WHO te laat te hebben gereageerd en de wereld te laat te hebben geïnformee­rd over de gevaren. De organisati­e zou onder controle staan van het communisti­sche regime in China, waar het coronaviru­s vorig jaar uitbrak.

Trumps uitdager bij de presidents­verkiezing­en begin november, de Democraat Joe Biden, vindt dat de VS wel lid moet zijn van de WHO. Als hij wordt gekozen, zal hij op zijn eerste dag als president zijn land weer aansluiten bij de organisati­e en “ons leiderscha­p op het wereldtone­el herstellen”, twitterde hij. “Amerikanen zijn veiliger als Amerika betrokken is bij het versterken van de wereldwijd­e gezondheid.”

(De Telegraaf)

eind

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname