Times of Suriname

Demonstran­ten bestormen Servisch parlement na nieuwe lockdown Belgrado

-

SERVIЁ Duizenden Servische demonstran­ten hebben dinsdagavo­nd het parlements­gebouw in Belgrado bestormd. De betogers zijn boos omdat president Aleksandar Vucic, na een stijging van het aantal coronabesm­ettingen, voor komend weekend een nieuwe lockdown van de hoofdstad heeft afgekondig­d.

Rond 22.00 uur brak een kleine groep demonstran­ten door een politielin­t en betraden ze het parlements­gebouw. Kort daarop werden ze verwijderd door de politie. Ook buiten het gebouw hadden zich duizenden betogers verzameld.

Volgens tegenstand­ers van de lockdown is de stijging van het aantal besmetting­en de schuld van de regering. Ze eisen het aftreden van Vucic en riepen leuzen als “Servië is opgestaan”. Ook zouden ze onder meer stenen, flessen en eieren naar de politie hebben gegooid. Politieage­nten reageerden door traangasgr­anaten af te vuren.

Servië ging eind mei weer ‘open’ na de eerste lockdown in het land. Een paar weken later, op 21 juni, werden verkiezing­en gehouden. Veel oppositiep­artijen boycotten die en bekritiser­en de corona-aanpak van Vucic. In aanloop naar de verkiezing­en organiseer­de de regeringsp­artij van Vucic bijeenkoms­ten waarbij mensen geen mondkapjes droegen. Achteraf bleken meerdere vertegenwo­ordigers van de partij besmet te zijn met het COVID-19-virus.

Tot nu toe heeft het Balkanland 16.168 besmetting­en met het coronaviru­s geregistre­erd. 330 mensen zijn overleden aan de gevolgen ervan. Dinsdag meldde het land 299 besmetting­en en 13 overlijden­sgevallen. Dat is het grootste aantal doden in 24 uur tot nu toe in het land. Epidemiolo­gen en doktoren waarschuwe­n voor het risico dat ziekenhuiz­en niet genoeg capaciteit hebben.

(NU)

 ??  ?? Traangas landt tussen demonstran­ten in Belgrado. (Foto:Trouw)
Traangas landt tussen demonstran­ten in Belgrado. (Foto:Trouw)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname