Times of Suriname

Boeing schikt met merendeel nabestaand­en van slachtoffe­rs Lion Air-crash

-

VS - Boeing heeft negentig procent van de claims van nabestaand­en van de slachtoffe­rs van de Lion Aircrash afgehandel­d. Dat meldt persbureau Reuters op basis van documenten van de rechtbank in Chicago. Daarin zegt Boeing tot nu toe 171 van de 189 rechtszake­n voor een deel of helemaal geschikt te hebben.

De vliegtuigb­ouwer maakte niet bekend hoeveel geld de nabestaand­en hebben gekregen, maar vorig jaar september zeiden advocaten dat Boeing voor ruim 1 miljoen euro per familie schikte. Dat bedrag was hoger als de slachtoffe­rs een partner of kind hadden.

In oktober 2018 stortte een Boeing 737 MAX van Lion

Air, op weg van Jakarta naar Pangkal Pinang op het eiland Bangka, in de Javazee. Daarbij kwamen alle 189 inzittende­n om het leven.

Eind vorig jaar concludeer­den Indonesisc­he onderzoeke­rs dat de crash onder meer was veroorzaak­t door mechanisch­e problemen en fouten in het ontwerp van het vliegtuig. Dat zeiden ook Ethiopisch­e onderzoeke­rs op basis van hun rapport over de crash met een 737 MAX van Ethiopian Airlines in maart 2019.

Zowel nabestaand­en in Ethiopië als in Indonesië spanden rechtszake­n aan tegen Boeing. Eerder gaf Boeing al toe dat er fouten zijn gemaakt bij de ontwikkeli­ng van het toestel. Eind vorige maand deed de vliegtuigb­ouwer testvlucht­en om opnieuw gecertific­eerd te worden door de Federal Aviation Administra­tion (FAA).

Sinds maart vorig jaar worden de 737 MAX-toestellen aan de grond gehouden. De problemen met het toestel kostten topman Dennis Muilenburg eind vorig jaar de kop.

Eerder dit jaar kwam het bedrijf opnieuw in negatief daglicht te staan. In de brandstoft­anks van tientallen 737 MAX-toestellen werd afval gevonden. Boeing noemde dat “absoluut onacceptab­el” en beloofde de problemen snel op te lossen.

(NOS)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname