Times of Suriname

Mondkapje vanaf donderdag overal verplicht in Catalonië

-

SPANJE - De Spaanse regio Catalonië voert met ingang van donderdag een algemene maskerplic­ht in uit vrees voor een nieuwe verspreidi­ng van het coronaviru­s. Regiopremi­er Quim Torra heeft dit aangekondi­gd volgens Spaanse media.

Het masker moet ook worden gedragen als er voldoende ruimte is om afstand van elkaar te houden. Mensen moeten volgens de premier een mondmasker dragen tot er een vaccin is gevonden tegen het gevreesde virus. De verplichti­ng geldt voor alle openbare ruimten. Er wordt alleen een uitzonderi­ng gemaakt voor mensen die op doktersadv­ies geen masker dragen.

Afgelopen weekend plaatste Catalonië een streek ten westen van Barcelona met onder meer de stad Lérida in quarantain­e. Dat was na een plotseling sterke stijging van het aantal besmetting­en. De quarantain­e van de regio Segria is de eerste die weer is ingevoerd sinds Spanje met de afbouw van coronamaat­regelen is begonnen. In Lérida bereidt de gezondheid­szorg voor dat sommige opgenomen coronapati­ënten naar bijvoorbee­ld Barcelona worden overgebrac­ht om eventueel de plaatselij­ke ziekenhuiz­en te ontlasten.

In heel Spanje moet buiten een mondmasker op in ruimten waar mensen geen 1,5 meter afstand van elkaar kunnen houden. Op de meeste stranden worden echter geen mondmasker­s gedragen en ook in Spaanse café’s en restaurant­s zijn ze zeldzaam. Het is nog niet duidelijk wat de Catalaanse overheid precies wil op stranden en in de horeca.

De boete voor het niet naleven van de regel is honderd euro. “Het idee is dat we allemaal uit huis vertrekken met het mondkapje op”, zegt de Catalaanse minister van Gezondheid. “We moeten bedenken dat we allemaal het virus bij ons kunnen hebben en kunnen verspreide­n.”

(De Telegraaf)

 ??  ?? Toeristen met mondkapjes op de El Prat luchthaven van Barcelona. (Foto: De Telegraaf)
Toeristen met mondkapjes op de El Prat luchthaven van Barcelona. (Foto: De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname