Times of Suriname

Europese voetbalclu­bs lopen 4 miljard euro mis door corona

-

VOETBAL - De voetbalclu­bs die in Europa op het hoogste niveau spelen, lopen als gevolg van de coronacris­is naar schatting 4 miljard euro aan inkomsten mis. De ECA, de associatie van Europese clubs, kwam tot dat bedrag na een steekproef onder clubs uit tien landen. De eredivisie is ook meegenomen in het onderzoek.

De Nederlands­e competitie werd voortijdig afgebroken, net als de competitie­s in Frankrijk en Schotland die eveneens niet zijn afgemaakt. De zeven andere onderzocht­e competitie­s, waaronder de Premier League, de Bundesliga, La Liga en de Serie A, zijn of worden wel uitgespeel­d.

Volgens de ECA lopen de totale inkomsten dit seizoen in de onderzocht­e competitie­s door de crisis terug van 19,6 naar 18,1 miljard. Voor komend seizoen voorspelt de associatie 18,4 in plaats van 20,5 miljard aan inkomsten. De vaak onvoorspel­bare transferop­brengsten zijn niet meegenomen in dat bedrag. In alle Europese competitie­s bij elkaar lopen de clubs naar schatting gezamenlij­k 4 miljard mis.

“De financiële impact van Covid-19 op de Europese clubs is, voor zo ver we nu kunnen inschatten, een seismische schok”, zei ECAdirecte­ur Charlie Marshall. “Zelfs nu de meeste competitie­s weer bezig zijn. Die impact stopt niet als er weer wordt gevoetbald. Het gaat komend seizoen door. We moeten maatregele­n nemen om voor een duurzamere voetbalind­ustrie in de toekomst te zorgen.”

Marshall pleit ervoor om op secure wijze naar kostenbesp­aringen te kijken.

(AD)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname