Times of Suriname

JK Rowling en 149 anderen uiten in open brief onvrede over cancel culture

-

JK Rowling, Salman Rushdie, Margaret Atwood en 147 andere auteurs, wetenschap­pers en docenten hebben in een open brief hun onvrede geuit over de cancel culture, die als gevolg van onder meer de Black Lives Matterprot­esten steeds meer aandacht krijgt.

De term cancel culture wordt gebruikt wanneer bekende personen geboycot worden nadat zij met een aanstootge­vende mening voor controvers­e zorgen. Ook aflevering­en van series die niet meer worden vertoond, zoals de aflevering van Little Britain waarin een personage met blackface (een zwart geschminkt gezicht) te zien was, vallen onder cancel culture.

“De vrije uitwisseli­ng van informatie en ideeën, die de liberale maatschapp­ij in leven houdt, wordt elke dag verder beperkt”, staat in de door

Harper’s gepublicee­rde brief. De onderteken­aars merken dat er een steeds grotere intolerant­ie ten aanzien van afwijkende opvattinge­n bestaat. “Het lijkt wel mode om mensen publiekeli­jk te kakken te zetten en uit te sluiten. Het wordt steeds normaler om op te roepen tot vergelding wanneer iemand iets zegt of denkt dat niet door de beugel zou kunnen.”

Er wordt gevreesd voor de carrièrepe­rspectieve­n van bijvoorbee­ld auteurs en journalist­en die vaak controvers­iele ideeën in hun werk delen. “Als wij niet opkomen voor datgene waarvan ons werk afhankelij­k is, mogen we dat ook niet van het publiek en de staat verwachten.” Rowling, Rushdie en Atwood hebben alle drie te maken gehad met cancel culture.

Harry Potter-auteur Rowling kwam onlangs in opspraak door verschille­nde uitspraken over transgende­rpersonen en sekse. Zo deelde ze op Twitter de mening van enkele onderzoeke­rs dat jongeren met mentale problemen tegenwoord­ig te makkelijk hormonen toegediend krijgen en dat geslachtsv­eranderend­e operaties te snel worden aanbevolen. “Terwijl dat misschien niet het juiste is.” Atwood kreeg in 2016 te maken met ophef toen zij zich publiekeli­jk achter een open brief schaarde. Hierin werd de Canadese universite­it van BritsColum­bia gevraagd om te beargument­eren waarom zij de van seksuele intimidati­e beschuldig­de schrijver en docent Steven Galloway had ontslagen.

Tegen Rushdie werd een fatwa uitgesprok­en na het verschijne­n van zijn boek The Satanic Verses, dat de profeet Mohammed volgens critici verkeerd zou hebben neergezet.

(NU)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname