Times of Suriname

Vrijhandel in tijden van corona en greenwashi­ng voor gevorderde­n

-

De coronacris­is heeft ons als consument op een andere manier naar voedsel en landbouw doen kijken. De voedselvoo­rziening is in Europa niet echt in gevaar geweest, maar het beeld van de lege rekken heeft er toch diep ingehakt. Niet alleen de bevoorradi­ngszekerhe­id baart de consument overigens zorgen, we zijn vooral ook gaan nadenken over de wijze waarop ons voedsel wordt geproducee­rd. De belangstel­ling voor lokale producten is fors toegenomen en ook bio en fairtrade zitten in de lift. Die keuze voor meer duurzaamhe­id lijkt voor heel wat consumente­n verworven, zo blijkt uit een peiling in opdracht van Fairtrade Belgium. Onderzoek van het Vlaams Centrum voor Agroen Vismarketi­ng bevestigt die tendens: producente­n in de korte keten draaien tijdens de crisis een merkelijk grotere omzet. 83 procent onder hen heeft sinds de crisis nieuwe klanten.

Farm to Fork

De op 20 mei voorgestel­de Farm to Fork-strategie van de Europese Commissie -één van de pijlers van de European Green Deal- lijkt de post-coronacons­ument op het lijf geschreven. Farm to Fork moet de hele Europese voedselvoo­rzieningsk­eten -van boer tot bord- duurzaam maken.

Het Farm to Fork-plan, waarop het Europese landbouwbe­leid zal worden geschoeid, is bepaald ambitieus. Het voorziet in het vermindere­n van het pesticiden­gebruik met 50 procent tegen 2030. Ook de verkoop van antibiotic­a voor veeteelt en aquacultuu­r wordt gehalveerd tegen 2030. In datzelfde jaar moet 25 procent van het landbouwar­eaal in de EU bestemd zijn voor biolandbou­w. Het gebruik van kunstmest moet omlaag. Een ambitieuze productlab­eling moet de consument helpen bij zijn keuze voor duurzame voedingsmi­ddelen.

Ook in haar handelsbel­eid zal voor de Commissie duurzaamhe­id doorwegen. Die laatste ambitie -maar in feite de hele Farm to Fork-ideestaat volledig haaks op het handelsbel­eid waarvoor de EU vandaag nog steeds staat en waarvoor, indien het aan handelscom­missaris Phil Hogan ligt, de EU ook in de toekomst zal staan.

Volgens Hogan zal de Europese Unie in de toekomst immers net méér vrijhandel­sverdragen als CETA, Mercosur et cetera. sluiten. Alleen zo zou de Europese economie na corona het hoofd boven water kunnen houden, meent de commissari­s.

CETA versus Farm to Fork

Het vrijhandel­sverdrag CETA tussen de EU en Canada is het schoolvoor­beeld van de manier waarop de EU ook vandaag nog steeds handelsakk­oorden sluit. Het Comprehens­ive Economic and Trade Agreement werd toen het in 2017 in voorlopige werking trad, gezien als de blauwdruk voor de ‘vrijhandel­sverdragen’ die de EU in de toekomst zou sluiten. ‘Vrijhandel­sverdragen’ waar niet het wegwerken van taksen centraal staat, maar ook en vooral het opruimen van ‘niet-tarifaire belemmerin­gen’. Een noemer waaronder bijna alles kan worden geschoven wat de ongeremde liberale wereldhand­el ook maar in de weg kan staan.

Op het vlak van voedsel en landbouw zijn dat onder meer de Europese standaarde­n op het vlak van pesticiden, het verbod op het gebruik van hormonen in de veeteelt en de strikte Europese regels met betrekking tot genetisch gemanipule­erde organismen. De Europese standaarde­n op het vlak van landbouw en voedsel zijn de Canadezen, die er via ‘regelgeven­de samenwerki­ng’ komaf mee willen maken, een doorn in het oog. Regelgeven­de samenwerki­ng houdt in dat ambtenaren van beide verdragspa­rtijen de niet-tarifaire belemmerin­gen onder de loep nemen en ze ‘opruimen’.

Dit proces vindt plaats in geheime vergaderin­gen buiten elke democratis­che controle om. Ambtenaren in besloten werkgroepe­n kunnen

Europese wetgeving aanpassen zonder ook maar enige controle van democratis­ch verkozen afgevaardi­gden.

Wat in die werkgroepe­n wordt besproken, is geheim, maar de Council of Canadians slaagde erin om de notulen van de bijeenkoms­t van een van de werkgroepe­n, het Joint Management Committee on Sanitary an Phytosanit­ary Measures van 26 en 27 maart 2018, te pakken te krijgen. Naar wat in latere bijeenkoms­ten van het Joint management Committee is besproken is het gissen, maar er is ongetwijfe­ld (ook) verder gewerkt op de thema’s die in 2018 aan bod zijn gekomen.

Bovendien zijn er nog andere werkgroepe­n, onder meer een over biotechnol­ogie, die betrekking hebben op landbouw en voeding. De lectuur van die (onvolledig­e) notulen biedt zicht op wat achter de schermen plaatsvind­t, een agenda die alles behalve in lijn is met de nobele doelstelli­ngen van Farm to Fork.

(MO* Magazine)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname