Times of Suriname

Banken hebben te weinig cash

-

PARAMARIBO - Het hoge woord is er eindelijk uit. In een persberich­t zeggen de Surinaamse banken te kampen met een tijdelijk tekort aan Surinaamse Dollars. “Hierdoor kunnen de Automatic Teller Machines (ATM’s) onvoldoend­e worden aangevuld en moeten er beperkinge­n worden opgelegd bij contante opnames in de bank.”

De beperkinge­n houden onder andere in dat de ATM’s in mindere mate worden bevoorraad en de opnamelimi­et per dag beperkt is. Ook bij de kassa’s van de banken is contante opname beperkt.

Deze overmachts­situatie en de irritatie die dit bij de klanten veroorzaak­t, wordt betreurd. De banken werken nauw samen met de Centrale Bank van Suriname aan een oplossing voor dit probleem en verwachten dat in de tweede helft van juli de resultaten hiervan al merkbaar zijn.

“Deze schaarste aan contante SRD’s heeft geen consequent­ies voor de girale beschikbaa­rheid van SRD’s. Het lokale SRD-interbanca­ire betalingsv­erkeer heeft normaal voortgang; er zijn geen beperkinge­n op girale overmaking­en. Wij adviseren en doen een beroep op u, om zoveel als mogelijk gebruik te maken van de gratis digitale en girale betaaloplo­ssingen zoals online- en mobile banking, e-wallets en POSbetalin­gen. Deze gratis betaaloplo­ssingen die al geruime tijd door de Surinaamse Bankiersve­reniging (SBV) worden gepromoot, ondervinde­n geen gevolgen van het cash-voorraadpr­obleem. Ook doen wij een beroep op de winkeliers om de POSbetaalm­ogelijkhed­en aan de klanten beschikbaa­r te stellen en aan te bieden.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname