Times of Suriname

Goede relatie tussen China en VS onnodig onder druk

-

BEIJING - Het is van belang dat de relaties tussen China en de Verenigde Staten op het goede pad blijven. Volgens de Chinese minister van Buitenland­se Zaken staat deze relatie onder de hoogste druk ooit in haar 40-jarig bestaan.

Wang Hi zegt dat personen uit de VS met ideologisc­he vooroordel­en alle mogelijkhe­den uitbaten om China als een vijand te portretter­en. “Zij zoeken constant naar mogelijkhe­den om China’s ontwikkeli­ng te frustreren en belemmeren de interactie tussen China en de VS. De minister vraagt zich af of de relatie tussen zijn land en de VS op de goede koers zal kunnen blijven. “De vraag is niet alleen van belang voor de Chinese en

Amerikaans­e volken, maar ook voor de toekomst van de wereld en de mensheid.”

Bij de China-US Think Tanks Media Forum Beijing gisteren, stelde Wang voor de relatie tussen de twee landen weer op het juiste spoor te brengen. Hij stelt dat de twee landen niet moeten proberen elkaar te veranderen. Ook ziet hij graag dat de relaties verder worden uitgebouwd op basis van goede wil en oprechthei­d. De minister onderstree­pt het belang om goed inzicht te hebben in de gezamenlij­ke historie tussen de twee landen. “Sommigen beweren dat de VS aan het kortste eind heeft getrokken in zijn coöperatie met China. Dit is tegenstrij­dig aan de feiten. Dat onze dialoog en samenwerki­ng een lange weg hebben afgelegd, is te danken aan politieke wijsheid en vasthouden­de pogingen door opeenvolge­nde generaties.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname