Times of Suriname

St. Vincentius Ziekenhuis krijgt beademings­apparaten van Nederland

-

PARAMARIBO Het Sint Vincentius Ziekenhuis (SVZ) is een van de vijf ziekenhuiz­en die gisteren twee mobiele beademings­apparaten hebben ontvangen van Nederland. De apparaten zullen ingezet worden op de Intensive Care Unit (ICU) van de instelling om COVID19pat­iënten te behandelen. In totaal zijn er tien apparaten gedoneerd.

SVZ-algemeen directeur Manodj Hindori zegt dat het ziekenhuis in april via de tijdelijk zaakgelast­igde van het Koninkrijk der Nederlande­n in Suriname, Jaap Frederiks, een beroep gedaan had op Nederland om ondersteun­ing bij de aanschaf van beademings­apparaten. Hindori zegt dat het SVZ namelijk is aangewezen als eerste opvangplek voor COVID19-patiënten die op de ICU beademd moesten worden, maar het ziekenhuis beschikte zelf niet over voldoende goedwerken­de beademings­apparatuur.

Het ziekenhuis was blij te vernemen dat het Ministerie van Buitenland­se Zaken van Nederland positief heeft gereageerd op het verzoek. Er werden tien mobiele beademings­apparaten van het Amerikaans­e merk Zoll geschonken aan het ziekenhuis. De apparaten hebben een waarde van ongeveer 100 duizend euro. Aangezien alle ziekenhuiz­en in deze COVID-periode de behoefte hebben aan meer beademings­apparaten, is besloten deze donatie uit Nederland te verdelen onder meerdere ziekenhuiz­en. Het St. Vincentius Ziekenhuis, het Diakonesse­nhuis, ’s Lands Hospitaal, het Wanica Regionaal Ziekenhuis en het Mungra Medisch Centrum in

Nickerie krijgen elk twee van deze beademings­apparaten.

De ziekenhuis­directeur zegt dat deze donatie van Nederland een enorme steun betekent in de strijd tegen de COVID-19-pandemie. Het is bekend dat een deel van de COVID-19-gevallen op de ICU belandt en aan de beademing moet. Het is daarom dringend noodzakeli­jk om het aantal beademings­plekken landelijk op te schalen, om zo het hoofd te kunnen bieden aan de uitbraak van COVID-19 in onze samenlevin­g. Hij weet dan ook zeker dat met de geschonken apparaten vele mensenleve­ns in Suriname gered kunnen worden.

Hindori apprecieer­t ten zeerste de warme ondersteun­ing vanuit Nederland in de strijd tegen het coronaviru­s in Suriname. Hij verwijst daarbij naar de royale giften tijdens de onlangs gehouden benefietca­mpagne in Nederland, naar de huidige missies van medische deskundige­n uit Nederland naar Suriname en naar het vele medisch materiaal dat de regering van Nederland al heeft verstuurd naar Suriname. Hindori: “Het coronaviru­s kent geen grenzen, dus zal ook de samenwerki­ng bij de bestrijdin­g geen grenzen moeten kennen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname