Times of Suriname

Projectvoo­rstellen in studie bij LVV

-

PARAMARIBO – De COVID-19-pandemie heeft op de stakeholde­rs van het Ministerie van Landbouw Veeteelt en Visserij (LVV) invloed gehad. Zo zijn er ondernemer­s die hun inkomsten drastisch zagen afnemen en anderen die genoodzaak­t waren hun bedrijfsac­tiviteiten stop te zetten. Bekend is ook dat in tijden van crisis, mogelijkhe­den ontstaan die benut moeten worden. Dit was ook het geval en het heeft tot gevolg gehad dat er projectvoo­rstellen voor LVV werden gestuurd. Momenteel liggen er vier op tafel en er volgen zeker meer, meldt LVV in een persberich­t.

Minister Rabin Parmessar heeft op het ministerie een team dat volgens een vaststaand­e procedure de ingekomen projectvoo­rstellen bestudeert, in overleg treedt met de nodige stakeholde­rs, kanttekeni­ngen plaatst en de indiener verder helpt met de realisatie van het projectvoo­rstel. Het team bestaande uit deskundige­n op diverse gebieden, zowel technisch als financieel, alsook stakeholde­rs uit de sector hebben de projectvoo­rstellen op sublieme wijze bestudeerd en ze zijn gereed om die verder te begeleiden.

“Het is van belang dat de private sector komt met voorstelle­n; daar de agrarische sector zeer dynamisch is, zeer breed met een scala aan mogelijkhe­den en een enorme potentie heeft. De wereldbevo­lking neemt toe, zo dus ook de vraag naar voedsel.”

Er bestaan tussen LVV en internatio­nale organisati­es reeds relaties; zij kunnen de projectvoo­rstellen ondersteun­en met zowel technische als financiële middelen. Gedacht wordt aan het Suriname Agricultur­e Market

Acces Program (SAMAP) die grants verstrekt, de Caribbean Developmen­t Bank (CDB), die projecten kan financiere­n. Maar er zijn ook lokaal mogelijkhe­den zoals het COVID-19-fonds, het Midden en Klein Bedrijven Fonds alsook de Nationale Ontwikkeli­ngsbank waarop een beroep zou kunnen worden gedaan voor de nodige financiële middelen.

Het is van belang dat de projectvoo­rstellen vanuit de private sector worden gestuurd naar LVV en dat de aanpak van deze voorstelle­n door het bestaande team en volgens vastgestel­de procedure in behandelin­g wordt genomen, zodat de gehele sector duurzaam verder wordt ontwikkeld en de werkgelege­nheid alsook de economie hiervan profijt zal hebben, gaf minister Rabin Parmessar aan. De vier projectvoo­rstellen bevinden zich in de fase van bestuderin­g, er zijn reeds enkele kanttekeni­ngen geplaatst alsook adviezen ingewonnen. De bewindsman benadrukt dat de projectvoo­rstellen nog in de voorbereid­ingsfase zijn.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname