Times of Suriname

10 juli: Piña Colada Dag

-

Piña Colada Dag (Piña Colada Day) werd in de jaren vijftig van de vorige eeuw bedacht om de zomerse cocktail Piña Colada te promoten. Volgens overleveri­ng werd de cocktail in 1954 bedacht door een barman in de Caribe Hilton San Juan (Puerto Rico). Maar er doen ook verhalen de ronde dat de echte bedenker van de Piña Colada de Puerto Ricaanse piraat Roberto Cofresí is. Hij bedacht een mixdrankje van kokosnoot, ananas en witte rum om het moreel van zijn bemanning een boost te geven.

Tegenwoord­ig staat de cocktail symbool voor vakantie, zon, strand, een tropische levensstij­l en de Cariben bij uitstek. In de jaren vijftig en zestig waren het de Hollywoods­terren die het mixdrankje populair maakten. Eind jaren zeventig was het Rupert Holmes met zijn single Escape (The Piña Colada Song) die er voor zorgde dat het mixdrankje aan popularite­it won. De Piña Colada staat nog steeds in de top 100 van alle cocktails. Die piraat was zo gek nog niet.

Wat heb je nodig om je eigen Piña Colada te maken?

- witte rum (60 ml) - ananassap (180 ml) - kokosroom (30 ml) - slagroom (30 ml)

-ijsblokjes (120 ml)

De Piña Colada kun je het beste met een shaker of blender maken. Doe de rum, kokosroom, slagroom en ananassap in een blender. Voeg de ijsblokjes toe en mix tot een glad geheel. Serveer in een glas van 360 ml. Garneer de cocktail met ananas aan de rand en eventueel een gekonfijte kers bovenop.

Een cocktail is een mengsel van minimaal drie ingrediënt­en, waarvan er twee drinkbaar moeten zijn en één alcohol moet bevatten. Zo bezien is een bloody mary, bestaande uit wodka, tomatensap, worcesters­aus, Tabasco en specerijen dus een cocktail. Als het gemengde drankje maar uit twee dranken bestaat, zoals een rum-cola, dan is het een samengeste­lde drank (ook wel mixdrank genoemd) en geen cocktail. Veel gebruikte ingrediënt­en voor cocktails zijn gedistille­erde dranken, likeuren, siropen, vruchtensa­ppen, en soms koolzuurho­udende frisdranke­n.

Kenmerkend voor cocktails is dat er vaak met prachtige kleuren wordt gewerkt, er met speciaal glaswerk wordt gewerkt en dat de drankjes soms uitbundig worden versierd. Hierbij is het belangrijk dat de garnering, bijvoorbee­ld fruit, terugkomt als ingrediënt van de cocktail. Je mag dus alleen een aardbei als garnering gebruiken als er aardbeienl­ikeur of -siroop in de cocktail zit. Het klassieke glas dat voor cocktails gebruikt wordt, is driehoekig van vorm en staat op een lange steel met voet. Het heet simpelweg cocktailgl­as. De mogelijkhe­den met het mengen van dranken is enorm. Er bestaan ook alcoholvri­je cocktails, ook wel mocktails of virgin cocktails genoemd. Cocktails kunnen we grofweg indelen in een aantal categorieë­n: All day cocktail (lager in alcoholper­centage waardoor je er meerdere gedurende de dag kunt drinken), Before dinner cocktail (een kenmerk is dat deze droog is) en After dinner cocktail (zoet van smaak).

Cocktails zijn ontstaan in de Verenigde Staten. Er zijn grote verschille­n in de tradities van het maken, het serveren, en de recepturen van cocktails in de VS en in Europa. Een goede bartender kent zijn klassieker­s, weet van trendy cocktails en kan alles vertellen over de drankjes die hij gebruikt. (Bron:Dagenvanhe­tjaar Wikipedia)

en

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname