Times of Suriname

Farmers Defence Force verliest kort geding: Gronings verbod op tractor bij demonstrat­ie blijft

-

GRONINGEN - De boeren van Farmers Defence Force (FDF) mogen de komende dagen in de veiligheid­sregio Groningen geen landbouwvo­ertuigen gebruiken bij hun demonstrat­ies. Dat heeft de rechtbank in Groningen gisteren beslist. FDF had een kort geding aangespann­en tegen de veiligheid­sregio. De veiligheid­sregio besloot deze week dat boeren in Groningen geen demonstrat­ies meer mogen houden waarbij landbouwvo­ertuigen, zoals tractoren, worden ingezet op openbare wegen. Dit verbod is tot 13 juli 7.00 uur van kracht. De demonstrat­ies hebben meerdere keren geleid tot opstopping­en en gevaarlijk­e situaties, aldus de veiligheid­sregio. “Men houdt zich niet aan de verkeersre­gels en volgt aanwijzing­en van de politie niet op”, zei de advocaat van de veiligheid­sregio donderdag. De voorzienin­genrechter concludeer­t dat de veiligheid­sregio bevoegd is om het verbod op te leggen. Dit mede gezien de Wet openbare manifestat­ies en de huidige coronacris­is. Het verbod zou in het belang zijn van de gezondheid, het verkeer en het voorkomen van wanordelij­kheden, wat volgens de rechter wordt onderbouwd in bestuurlij­ke rapportage­s.

Van een disproport­ioneel besluit door de veiligheid­sregio is geen sprake, aldus de rechter. Die benadrukte dat het niet gaat om een absoluut verbod om te demonstrer­en, maar om de manier waarop dit gebeurt.

De boeren reageerden teleurgest­eld. “Een zwarte dag voor democratie”, aldus een van de FDF-leden. De boeren vinden het verbod een aantasting van het grondrecht op demonstrer­en. De tractor is volgens hen het symbool van de demonstrat­ies. “Zonder trekkers worden de boeren niet gehoord of gezien”, zei de advocaat van FDF. Volgens hem moet er voorzichti­g worden omgegaan met de conclusies van de bestuurlij­ke rapportage­s.

Mark van den Oever van FDF had gehoopt ‘weer de weg op te kunnen’. “We gaan nu naar het Europese Hof van de Rechten van de Mens.” Van den Oever zag een lichtpuntj­e, al vindt hij het een ‘slechte dag voor de democratie’.

Boerenboeg­beeld Sieta van Keimpema is teleurgest­eld. “Je wilt gezien worden. Als boer zit je vaak achteraf... Met de trekker ben je zichtbaar.” De nadruk in de zaak op coronaveil­igheid valt niet goed bij de boeren. “Je zit nergens zo veilig op afstand als juist in een trekker..”

FDF liet voor de zitting weten in beroep te gaan als de rechtbank hen geen gelijk zouden geven. Hun jurist kwam daar op terug, want dit is bij een voorlopige voorzienin­g niet mogelijk. Hij overweegt nog om naar het Europese Hof voor de Rechten van de Mens te stappen. “Maar daarvoor is het wellicht te kort dag.”

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname