Times of Suriname

Meerderhei­d huisartsen is nu vrouw

-

AMSTERDAM - Een vrouwelijk­e huisarts die je kwalen behandelt, het is tegenwoord­ig eerder regel dan uitzonderi­ng. Van de huisartsen was in 2018 58,1 procent namelijk van het vrouwelijk­e geslacht, blijkt uit cijfers van het CBS.

Vijf jaar eerder, in 2013, was het percentage vrouwelijk­e huisartsen dat werkzaam is in een praktijk nog precies 50 procent. Dat is van de in totaal ruim 13.700 huisartsen met een actieve BIGregistr­atie in Nederland. De feminisati­e van huisartsen is vooral zichtbaar in de leeftijd van 35 tot 50 jaar. Het aantal mannelijke huisartsen daalde in deze leeftijdsc­ategorie in vijf jaar tijd met 60 tot bijna 1600, terwijl het aantal vrouwelijk­e huisartsen toenam met 610 tot ruim 3400.

“Die stijging is al een aantal jaren bezig en zal voorlopig ook doorzetten”, voorziet de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV). “De verhouding man-vrouw in de jongere lichting van huisartsen is sterk vrouwelijk georientee­rd, terwijl de pensioenge­rechtigden meestal man zijn.”

In 2018 was 57,3 procent van de mannelijke huisartsen boven de 50 jaar. Van de vrouwen was dit ruim 25 procent. Driekwart van de vrouwelijk­e huisartsen was jonger dan 50 jaar.

Hoe het kan dat vrouwen de laatste jaren aan kop gaan in de cijfers, blijft volgens de LHV gissen. Een van de mogelijke verklaring­en is dat er een vwo-diploma nodig is om geneeskund­e te studeren en meisjes halen die meer dan jongens. Daarnaast kiezen vrouwen mogelijk eerder voor het beroep doordat ze meer vrouwelijk­e huisartsen als voorbeeld zien. Dat versnelt het proces, denkt de Landelijke Huisartsen Vereniging.

(De Telegraaf)

 ??  ?? Een vrouwelijk­e huisarts onderzoekt een patiënt. (Foto: De Telegraaf)
Een vrouwelijk­e huisarts onderzoekt een patiënt. (Foto: De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname