Times of Suriname

Ruim 15.000 coronaboet­es uitgedeeld, 20 procent van overtreder­s in verzet

-

DEN HAAG In de afgelopen maanden zijn 15.530 coronaboet­es uitgeschre­ven en heeft ongeveer 20 procent van de bekeurde personen verzet aangeteken­d, blijkt uit de update van het Openbaar Ministerie (OM) over aan de coronamaat­regelen gerelateer­de misdrijven en overtredin­gen.

Tot 28 juni werden ongeveer 22.820 processenv­erbaal uitgeschre­ven wegens overtredin­gen van de noodverord­eningen. Uiteindeli­jk leidden 15.530 daarvan dus tot een boete.

3.014 mensen die een boete hebben gekregen, hebben verzet aangeteken­d tegen deze straf. Als de officier van justitie niet besluit om de boete in te trekken, zal een rechter over de zaak moeten oordelen. Dat laatste is momenteel nog niet gebeurd, maar voor 1 september moeten de eerste zaken aan de rechter zijn voorgelegd.

Het OM meldt ook dat 842 jongeren naar HALT zijn doorgestuu­rd, omdat zij zich na een waarschuwi­ng niet aan de coronamaat­regelen hielden. Als zij de maatregele­n na hun eerste HALTverwij­zing nog eens schenden, krijgen ze een boete van 95 euro. Het is niet bekend hoe vaak dit is gebeurd. Sinds 16 maart heeft het OM 294 aan het coronaviru­s gerelateer­de misdrijven in behandelin­g genomen. Hierbij gaat het bijvoorbee­ld om mensen die naar agenten hoesten en beweren besmet te zijn met het coronaviru­s, maar ook om mishandeli­ng van handhavers.

De meeste slachtoffe­rs van deze misdrijven waren agenten, maar ook gemeenteli­jke handhavers, personeel in het openbaar vervoer en winkelpers­oneel kregen hiermee te maken. 34 zaken zijn uiteindeli­jk geseponeer­d vanwege een gebrek aan bewijs. (NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname