Times of Suriname

Utrecht krijgt 2800 woningen erbij, zo zal het eruit zien

-

UTRECHT De nieuwbouww­ijk in de Cartesiusd­riehoek wordt een hoogbouwwi­jk met appartemen­tenblokken gemixt met tien procent ‘stadswonin­gen’ en een park. De wijk krijgt geen doorsnee supermarkt. De vier ontwikkelp­artijen, waaronder de gemeente Utrecht en NS Vastgoed, hebben gisteren het bestemming­splan onderteken­d in het CABgebouw aan de Cartesiusw­eg. Op dat gebouw, bekend van café DB’s, komt een woontoren van zes verdieping­en.

In het gebouw zelf komen onder andere een biologisch­e supermarkt en een foodhal met kleine marktkraam­pjes. De overdekte markt naar voorbeeld van de Markthal in Rotterdam zou in Post Neude komen, maar de Albert Heijn opende hier uiteindeli­jk toch een gewone supermarkt.

“Dat doen we niet nogmaals”, aldus wethouder Klaas Verschuure. “Overige boodschapp­en kunnen bewoners doen aan de Amsterdams­estraatweg of ze pakken de fiets door de nieuwe tunnel naar de Daalsedijk en gaan richting de binnenstad.” Naast het CABgebouw aan het spoor wordt het eerste complex gebouwd. Hier komen ook sociale huurwoning­en van corporatie Portaal. Directeur Vastgoed NS Stations Sebastiaan de Wilde is blij met het plan en ook de lage parkeernor­m die gehanteerd gaat worden.

De Wilde: “Dit moet de meest fietsvrien­delijke wijk van Nederland worden. De locatie sluit goed aan op het ov, zoals station Zuilen.” Omdat de wijk pal naast de sporen ligt, wordt het wel puzzelen voor de bouwers: “Dove’ gevels, geluidssch­ermen en maatregele­n tegen trillingen moeten worden toegepast.”

De woningprij­zen worden pas bekend bij oplevering. De wijk krijgt een kwart sociale huur, een kwart midden en vrije huur en de rest is koop.

Als de gemeentera­ad in het najaar het bestemming­splan goedkeurt, kan de eerste paal in april volgend jaar geslagen worden. De gehele wijk wordt gefaseerd gebouwd en moet in 2028 af zijn. (De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname