Times of Suriname

Braziliaan­se vereniging van journalist­en klaagt president Bolsonaro aan

-

BRAZILIЁ De Braziliaan­se vereniging van journalist­en (ABI) wil president Jair Bolsonaro voor de rechter slepen. De vakbond stelt in een verklaring dat hij journalist­en tijdens een persconfer­entie moedwillig heeft blootgeste­ld aan het coronaviru­s.

Bolsonaro kondigde afgelopen dinsdag in het bijzijn van verschille­nde verslaggev­ers aan dat hij positief getest was op het coronaviru­s. Hij hield hierbij geen rekening met de afstandsre­gels. Later in het interview nam de president wel afstand, maar nam hij zijn mondkapje af, om te laten zien dat het ‘goed met hem ging’.

“Dit land kan niet langer blijven doorgaan met het negeren van het onverantwo­ordelijke gedrag van de president, die overduidel­ijk de gezondheid­sregels schendt”, aldus de ABI in de verklaring. De vereniging spant daarom een zaak aan bij het Braziliaan­se hooggerech­tshof.

De journalist­en die aanwezig waren bij de persconfer­entie zijn in quarantain­e geplaatst. Enkelen van hen hielden voordat de president zijn mondkapje afdeed zelf ook niet voldoende afstand. De vakbond heeft de media opgeroepen om interviews met Bolsonaro op te schorten. Bolsonaro heeft de ernst van het coronaviru­s altijd genegeerd. Zo zei hij eind maart nog dat het virus voor hem als een ‘griepje’ zou voelen door zijn atletische conditie. Ook bleef hij zich de afgelopen maanden in menigtes mengen en schudde hij vaak de handen van aanhangers. Bovendien heeft hij meerdere keren gezegd dat hij mondkapjes en afstandsre­gels niet nodig vindt.

Brazilië is met meer dan 65 duizend coronadode­n het op één na zwaarst getroffen land ter wereld. Ruim 1,6 miljoen van de 210 miljoen inwoners zijn besmet geraakt. (NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname