Times of Suriname

Trump: “Uitstekend­e relatie met president Mexico”

-

VS De Amerikaans­e president Donald Trump heeft, ondanks de weinig vleiende bewoording­en waarmee hij zich tijdens zijn campagne voor het presidents­chap uitliet over Mexicanen, tegenwoord­ig een ‘uitstekend­e relatie met de Mexicaanse president Andrés Manuel López Obrador’. Dat zei hij toen hij het Mexicaanse staatshoof­d welkom heette in het Witte Huis voor de eerste ontmoeting tussen de twee leiders.

“We hebben een uitstekend­e relatie. De relatie tussen de Verenigde Staten en Mexico is nog nooit zo nauw geweest als nu”, zei Trump, die in 2016 werd gekozen nadat hij campagne had gevoerd met de belofte een muur te bouwen op de grens met Mexico. Tijdens zijn campagne noemde hij met name latino-immigrante­n ‘slechte types’ en beschuldig­de hij de Mexicaanse regering ervan moordenaar­s en verkrachte­rs naar de Verenigde Staten te sturen. “Ieder van ons is gekozen met de belofte om corruptie te bestrijden, de macht aan het volk te herstellen en de belangen van ons land te dienen”, zei hij tegen López Obrador, die in 2018 werd gekozen tot leider van zijn land. “Ik doe het en jij doet het”, voegde Trump eraan toe.

Officieel was de eerste ontmoeting tussen de twee mannen bedoeld om de inwerkingt­reding van het nieuwe Noord-Amerikaans­e vrijhandel­sverdrag in te luiden.

Trump vierde de vrijhandel­sovereenko­mst USMCA als een belangrijk­e mijlpaal tijdens het bezoek van de Mexicaanse president. “De overeenkom­st van de Verenigde Staten met Mexico en Canada zal welvaart brengen”, zei hij in de rozentuin van het Witte Huis. De betrekking­en tussen Mexico en de Verenigde Staten zijn sterker dan ooit, benadrukte Trump. Naast López Obrador nodigde Trump ook de Canadese premier Justin Trudeau uit, die echter niet deelnam. Vóór zijn afzegging had Trudeau bedenkinge­n geuit over mogelijke Amerikaans­e druk op aluminium- en staaltarie­ven en het heersende coronaviru­s. Trump noemde woensdag Trudeau niet, maar zei dat er een aparte viering van de nieuwe handelsall­iantie met Canada zou worden gehouden.

USMCA heeft het in 1994 afgesloten Noord-Amerikaans­e vrijhandel­sverdrag NAFTA vervangen.

De overeenkom­st betreft bijna 500 miljoen mensen en heeft betrekking op een gebied met een totale economisch­e output van ongeveer USD23 biljoen.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname