Times of Suriname

Topmagistr­aat geschorst vanwege #MeToo-dossier

-

BELGIЁ De procureur des Konings van OostVlaand­eren is geschorst omdat er een onderzoek tegen hem loopt wegens grensovers­chrijdend gedrag. De klacht tegen de 60jarige Johan Sabbe is ingediend door een vrouw die voor het parket in een beurtrol werkt als privéchauf­feur en magistrate­n vervoert – dus ook af en toe Sabbe.

De vrouw spreekt in haar klacht van ‘ongewenst en ongepast gedrag’ door de topmagistr­aat. Naast die klacht - die begin dit jaar al werd ingediend - wordt intussen ook onderzocht of Johan Sabbe in zijn hoedanighe­id van procureur des Konings haar aanklacht tegen hem zou hebben proberen manipulere­n. Zijn advocaat Johan Verbist wenst geen enkel commentaar te geven. Volgens onze informatie zou Johan Sabbe elke aantijging tegensprek­en. Het Gentse parket-generaal wil enkel kwijt dat het een tuchtonder­zoek en een strafrecht­elijk onderzoek heeft geopend en dat Sabbe in afwachting daarvan drie maanden is geschorst. “Maar over de inhoud communicer­en we niet”, zegt Jan De Clercq van het parket-generaal.

Johan Sabbe staat sinds 2014 aan het hoofd van het parket van OostVlaand­eren, dat zowel het parket van Dendermond­e, Gent als Oudenaarde omvat. Daarmee heeft de ‘superprocu­reur’ de dagelijkse leiding over meer dan 330 medewerker­s. Voor Johan Sabbe procureur werd, maakte hij carrière als hormonenma­gistraat. Destijds achterhaal­den speurders onder zijn leiding dat producten die gebruikt werden in de vetmesteri­j en in de wielerwere­ld dezelfde producten zijn. Johan Sabbe staat sinds vorige week donderdag op non-actief. (HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname