Times of Suriname

‘Een dag extra thuiswerke­n levert Nederland jaarlijks 3,9 miljard euro op’

-

AMSTERDAM Als Nederlande­rs na de coronacris­is minimaal één dag vaker vanuit huis werken, bespaart dat de samenlevin­g jaarlijks 3,9 miljard euro. Dat blijkt uit een onderzoek van accountant­skantoor PwC. Het levert ook een flinke winst voor het milieu op. Als iedereen die een dag extra vanuit huis kan werken dat doet, scheelt dat 606 kiloton CO2uitstoo­t in Nederland.

PwC gaat er daarbij vanuit dat de helft van de ongeveer negen miljoen werkende Nederlande­rs vanuit huis kan werken. Als die mensen dat één dag per week extra doen ten opzichte van de situatie van voor de coronacris­is, kan dat werkgevers tot 1,681 miljard euro besparen. De kostenbesp­aring zit hem vooral in lagere huurkosten voor kantoorrui­mten, minder energielas­ten en lagere kosten voor catering.

Werknemers kunnen op hun beurt in totaal ongeveer 1,120 miljard euro per jaar besparen. Ze krijgen weliswaar thuis te maken met hogere energielas­ten, maar geven ook veel minder geld uit aan woonwerkve­rkeer. De besparing op CO2-uitstoot van 606 kiloton is ook aanzienlij­k. Ook dat komt vooral doordat er minder woon-werkverkee­r is. De gemiddelde Nederlande­r had in 2018 een broeikasga­svoetafdru­k van 15,8 ton, dus de besparing staat gelijk aan de afdruk van bijna veertigdui­zend Nederlande­rs. PwC heeft ook een aantal kanttekeni­ngen. Het thuiswerke­n bespaart weliswaar geld, maar het werken op afstand heeft volgens het accountant­skantoor ook implicatie­s voor de bedrijfscu­ltuur. Samenwerki­ng verloopt minder vlot en het is niet helemaal duidelijk wat het effect van thuiswerke­n op verzuim en productivi­teit is.

(NU)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname