Times of Suriname

Permafrost in Noordpoolg­ebied dooit dat mede te wijten is aan ijverige bevers

-

Klimaatver­andering kent winnaars en verliezers. Alaskaanse bevers zijn waarschijn­lijk winnaars: in slechts een paar jaar tijd hebben ze zich niet alleen verspreid naar veel toendrageb­ieden waar ze nog nooit eerder zijn gezien, ze bouwen ook meer en meer dammen. Dit heeft echter ook een keerzijde. Want hierdoor veranderen ze het al kwetsbare landschap volledig, met alle gevolgen voor ons klimaat van dien.

Door klimaatver­andering zijn veel meer gebieden leefbaar geworden voor de Alaskaanse bever, waardoor ze zich in rap tempo over veel Arctische gebieden hebben uitgewaaie­rd. “Bevers hebben struiken en bomen nodig voor voedsel en bouwmateri­aal”, legt onderzoeke­r Ingmar Nitze aan Scientias.nl uit. “En door de snelle opwarming van de aarde groeien er in (zuidelijke) toendrageb­ieden veel meer struiken dan eerst. Dit maakt de leefomstan­digheden voor bevers een stuk gunstiger.” Bovendien blijkt dat de meren die vroeger dichtvrore­n, nu ‘bevervrien­delijk’ zijn geworden dankzij dunner seizoensge­bonden ijsbedekki­ng. “Daarnaast hebben bevers in de ‘grensgebie­den’ weinig natuurlijk­e vijanden”, gaat Nitze verder. Dit maakt het noordpoolg­ebied een prima plek voor bevers om te gedijen. “We hadden echter nooit gedacht dat ze die kans zo snel zouden aangrijpen.”

Bevers hebben dus veel toendrageb­ieden tot hun nieuwe leefgebied benoemd. En dat is te merken. Als het gaat om het volledig ombouwen van een landschap, zijn bevers onverslaan­baar. Er zijn maar weinig andere dieren in staat om een leefgebied zo drastisch te veranderen als deze bruinharig­e knaagdiere­n die wel dertig kilo kunnen wegen. Gewapend met scherpe tanden bouwen ze van struiken en bomen dammen, waardoor er kleine poeltjes ontstaan die uitgroeien tot nieuwe meren die soms wel een paar hectare omvatten. “Hun methode is buitengewo­on effectief”, zegt Nitze.

Met behulp van satellietb­eelden volgen onderzoeke­rs de transforma­tie van veel landschapp­en op de voet. En dat leverde al onthutsend­e bevindinge­n op. Twee jaar geleden kwamen de onderzoeke­rs er bijvoorbee­ld achter dat bevers, woonachtig in een gebied in Noordwest-Alaska van zo een 18 duizend vierkante kilometer groot, in slechts vijf jaar tijd 56 nieuwe meren hadden gecreëerd. In de huidige studie besloot het team deze trend nader te bestuderen. Met behulp van gedetaille­erde satellietg­egevens en uitgebreid­e tijdreekse­n volgden de onderzoeke­rs het doen en laten van de bevers in twee andere Alaskaanse regio’s. En dat leidde tot nog verrassend­ere ontdekking­en. De satellietb­eelden onthullen hoe een ongeveer 100 vierkante kilometer groot gebied nabij de Alaskaanse stad Kotzebue drastisch is veranderd. Over de loop van zeventien jaar groeide het wateropper­vlak in de regio met 8,3 procent en ongeveer tweederde van die groei is te danken aan bevers. Hoe? In 2002 bevonden zich er in dit gebied slechts twee dammen. Maar in 2019 was dit aantal gestegen naar een ongekende 98 dammen; een toename van maar liefst 5.000 procent! Het betekent dat er per jaar zo’n vijf nieuwe dammen bij zijn gekomen. De bevers lijken er dus maar druk mee. “Het landschap is heel gunstig voor het bouwen van dammen en het creëren van nieuwe meren”, legt Nitze uit. “Ze blijven dus maar door bouwen omdat ze kunnen.”

Het is slecht nieuws voor permafrost; een normaliter permanent bevroren laag aarde. Bevers lijken namelijk dammen te bouwen op precies die punten waar ze met minimale inspanning de grootste effecten bereiken. Het betekent dat bevers opzettelij­k hun werk doen in die delen van het landschap die het gemakkelij­kst overstrome­n. De bever blokkeert hiervoor kleine stroompjes, waardoor bestaande meren verder uitdijen en de bevers hun leefgebied vergroten. Maar wel ten koste van kwetsbaar permafrost. Het water is namelijk warmer dan de omringende grond. En dus kunnen deze meren en vijvers de dooi van permafrost versnellen.

Het wegsmelten van permafrost is een verontrust­end proces. Wanneer permafrost ontdooit, komt er namelijk methaan en koolstofdi­oxide vrij, waardoor deze broeikasga­ssen naar de atmosfeer worden getranspor­teerd en zo een bijdrage leveren aan de opwarming van de aarde. “Tevens kan de grond instabiel worden, wat met name problemati­sch kan zijn voor lokale gemeenscha­ppen”, legt Nitze desgevraag­d uit. Gebouwen die op permafrost gebouwd zijn kunnen bijvoorbee­ld letterlijk gaan wankelen. “Er zijn nog veel meer effecten die per regio verschille­n en het leven van mensen in gevaar kunnen brengen.” Het is dus belangrijk dat we deze effecten goed begrijpen. “Het is bekend dat meren enige invloed hebben op het verdwijnen van permafrost”, gaat Nitze verder. “Maar het meest verrassend­e van onze studie is de bijdrage van bevers aan dit proces. Op sommige plaatsen zijn er bovendien al tekenen van de afbraak van permafrost te zien. Maar dit zijn min of meer lokale waarneming­en. We weten tot op heden nog niet wat de werkelijke impact is.” (Scientias)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname