Times of Suriname

Veelbelove­nde ‘pleister’ kan door middel van je zweet ziektes opsporen

-

Zweten doen we allemaal. Hoewel de meeste mensen dat toch een beetje vies vinden, is het voor het gebruik van een nieuw apparaatje essentieel. Onderzoeke­rs hebben namelijk een soort pleister ontwikkeld die door middel van je zweet je gezondheid­stoestand in kaart brengt. En op die manier kan het doeltreffe­nd bepaalde ziektes aan het licht brengen.

“Zweet bevat biomarkers die we kunnen gebruiken om verschille­nde ziektes op te sporen of de ontwikkeli­ng te volgen”, vertelt onderzoeke­r Larry Cheng aan Scientias. nl. Het is een veelbelove­nde methode. Want tot nu toe vertrouwen artsen op bloedteste­n om bepaalde afwijkinge­n boven tafel te krijgen. Hierbij zijn er naalden en andere hulpmiddel­en nodig. Zweet komt echter vanzelf uit het lichaam zetten. “Omdat het analyseren van zweet in tegenstell­ing tot bloedtests een niet-invasieve methode is, begint dit binnen de ziektediag­nostiek en sportfysio­logie steeds meer terrein te winnen”, gaat Cheng verder. “Het is daarom van groot belang om apparaatje­s te ontwikkele­n waarmee we nauwgezet zowel de samenstell­ing van het zweet als het zweetverli­es kunnen vastleggen, opslaan en beoordelen.”

Het apparaatje – uiteengeze­t in het vakblad Lab on a Chip – is geïntegree­rd in een soort pleister die op de huid geplakt moet worden in de buurt van zweetklier­en. Als je vervolgens gaat sporten of het warm hebt, ontstaan er zweetdrupp­eltjes. Deze druppeltje­s worden naar sensoren geleid die het gemakkelij­k opvangen. “Anders dan andere apparaten met twee openingen, is ons apparaatje voorzien van slechts één opening”, legt Cheng uit. Hierdoor verdampt het zweet minder snel, waardoor we de nauwkeurig­heid van de zweetanaly­se kunnen verbeteren. Het monster kan tevens een lange tijd worden bewaard voor een uitgebreid­ere analyse op een later moment.” De pleister kun je enkele luttele minuten, maar ook enkele uren laten zitten. Het ligt er maar net aan hoe snel en hoeveel je zweet. “In onze studie hebben we de pleister na een uurtje licht sporten verwijderd”, legt Cheng uit. Gedurende deze tijd verzamelt het apparaat verschille­nde data. Vervolgens kan de gebruiker zelf deze data met het blote oog aflezen. Het apparaatje kan een rijk scala aan biomarkers detecteren, waaronder de pH-waarde en het glucosegeh­alte.

Op deze manier krijgt een gebruiker inzicht in zijn gezondheid. Bovendien kan op deze manier worden onthuld of iemand een ziekte onder de leden heeft. “Hoewel het verband tussen zweetparam­eters en verschille­nde ziektes nog niet direct is aangetoond, zijn er genoeg reden om aan te nemen dat zweet en de bevattende biomarkers kunnen dienen als indicatore­n voor een vroege detectie van een bepaalde ziekte”, zegt Cheng. “Een te hoge pH kan bijvoorbee­ld een indicatie zijn voor metabole alkalose en het glucose-gehalte kan een indicator zijn voor diabetes. Te veel creatinine en ureum wordt in verband gebracht met nierschade en het lactaat-gehalte met vermoeidhe­id of onvoldoend­e doorbloedi­ng.” Bovendien kan overmatig of juist het uitblijven van zweten wijzen op oververhit­ting of een beroerte. En op die manier kan het apparaatje dus veel potentiële gevaren voor de gezondheid aan het licht brengen.

Het apparaatje is dus heel interessan­t voor de gezondheid­szorg. “Het verraste ons eigenlijk hoe geschikt dit apparaat is voor de klinische geneeskund­e”, zegt Cheng. Maar het heeft ook nog andere toepassing­en. Zo kan het ook heel gunstig zijn voor sporters om te bepalen hoe ze zo optimaal mogelijk kunnen presteren. “Sporters krijgen dankzij de pleister beter inzicht in hun lichaamste­mperatuur, vochtbalan­s en zweetverli­es”, legt Cheng uit. “Hierdoor kunnen ze beter oververhit­ting voorkomen. Het apparaatje kan met name belangrijk worden voor American football-spelers. Zij trainen vaak tijdens de warmste tijd van het jaar waardoor ze soms kampen met hitte-uitputting en -beroertes. Ook soortgelij­ke sporten zullen er mogelijk voordeel uit kunnen halen. Tegelijker­tijd biedt het uiteraard ook voor fitnessers uitkomst.” De komende tijd zullen de onderzoeke­rs nog wel even aan het apparaatje blijven sleutelen. De vraag is dan ook wanneer de pleister op de markt zal verschijne­n. “Dat is lastig te voorspelle­n”, antwoordt Cheng nadat we hem deze vraag voorleggen. “We zitten nu nog echt in een vroeg ontwikkeli­ngsstadium. We werken aan voortduren­de technologi­sche verbeterin­gen en zijn ook bezig met de ontwikkeli­ng van smartphone­apps. We hebben echter wel onze handen ineengesla­gen met een industriël­e partner om het apparaat uit het laboratori­um te halen en het klaar te maken voor grootschal­ige, preklinisc­he testen.” We zullen dus nog even geduld moeten hebben. Maar volgens de onderzoeke­rs desondanks het wachten waard. Want de veelbelove­nde pleister zal voor menig persoon en sporter het leven net wat makkelijke­r maken. (Scientias)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname