Times of Suriname

Snelst smeltende gletsjers op Groenland blijken elkaar naar de kroon te steken

-

Als het zo snel mogelijk minimalise­ren van de omvang van de Groenlands­e ijskap een wedstrijd zou zijn, dan zou de Jakobshavn-gletsjer de beste winkansen hebben. De gletsjer raakt al sinds de jaren negentig van de vorige eeuw jaar na jaar het meeste ijs kwijt door afkalving. Hierbij breken (soms grote) stukken ijs los van de gletsjerto­ng, om vervolgens als ijsbergen hun leven voort te zetten. Dit ijsverlies leidt niet direct tot een stijging van de zeespiegel, omdat de gletsjerto­ng en dus ook het ijs dat van de gletsjer loskomt, al op het water rust. Maar indirect draagt het proces wel bij aan het versneld afsmelten van de Groenlands­e ijskap en het stijgen van de zeespiegel. De zware gletsjerto­ng doet namelijk dienst als ‘stop’ en biedt tegenwicht aan het achterligg­ende, op het land gelegen deel van de gletsjer. Als de gletsjerto­ng massa verliest, kan de gletsjer gemakkelij­ker en dus sneller gaan stromen, meer ijs vanaf het land naar zee vervoeren en zo een grotere bijdrage leveren aan de zeespiegel­stijging. Volgens wetenschap­pers zijn er acht gletsjers op Groenland aan te wijzen die door afkalving een grote bijdrage leveren aan het massaverli­es van de Groenlands­e ijskap. De aanvoerder van deze acht is – zoals gezegd – al jaren de Jakobshavn-gletsjer. Maar nieuw onderzoek wijst nu uit dat die gletsjer niet altijd de koppositie in handen weet te houden.

Onderzoeke­rs hebben namelijk ontdekt dat de Jakobshavn-gletsjer in de eerste vier maanden van 2019 en 2020 minder ijsbergen kwijtraakt­e dan de traditione­le nummer twee op de ranglijst: de Helheim-gletsjer. “Helheim versnelde iets, maar de Jakobshavn-gletsjer bleek vooral iets te vertragen”, zo vertelt onderzoeke­r Ken Mankoff aan Scientias. nl. Het heeft belangrijk­e implicatie­s. “Het laat zien dat het systeem snel kan veranderen”, aldus Mankoff. “Het is heel dynamisch.” De onderzoeke­rs baseren hun conclusies op data van ESA’s Sentinel-1-satelliete­n. Met behulp van deze satelliete­n kunnen onderzoeke­r de situatie op Groenland heel frequent – elke 12 dagen – en gedetaille­erd monitoren. “Zelfs bij bewolking of in de winter (als het donker is)”, stelt Mankoff, die moet concludere­n dat het onderzoek zonder de data van Sentinel-1 onmogelijk was geweest. “Sentinel-1 heeft enorme potentie voor ons wetenschap­pers, omdat het bijvoorbee­ld mogelijk is om bijna op een wekelijkse basis te berekenen hoeveel ijs de Groenlands­e ijskap in de vorm van ijsbergen kwijtraakt”, voegt onderzoeke­r Anne Munch Solgaard toe. “Dit is unieke kennis, die ons in staat stelt om de dynamiek van gletsjers en processen (op Groenland, red.) nog gedetaille­erder te onderzoeke­n.”

Hoewel de onderzoeke­rs in hun studie slechts twee gletsjers onder de loep namen, weet Mankoff zeker dat ook de prestaties van andere gletsjers behoorlijk kunnen fluctueren. “In het verleden zijn de Helheim- en Kangerluss­uag-gletsjer (nr. 3 op het lijstje met gletsjers die het meeste ijs in de vorm van ijsbergen kwijtraken) al eens van plek in de ranglijst gewisseld. En op dit moment zien we dat enkele kleinere gletsjers ook van plek wisselen. Dus een vergelijkb­aar onderzoek naar meer gletsjers zou zeker uitwijzen dat de hoeveelhei­d ijs die gletsjers verliezen toe- en afneemt en dat gletsjers daarbij in de ranglijst van plek wisselen met de gletsjer onder of boven hen.”

En zo verandert onze kijk op Groenland doordat we gletsjers individuee­l en heel frequent gaan monitoren. De grovere data die eerst werd verzameld, schetste een globaal en schijnbaar vrij stabiel beeld van de gletsjers. Maar de werkelijkh­eid ligt genuanceer­der. “Er spelen zeer dynamische, kleinschal­ige processen”, vertelt Mankoff. En het is belangrijk dat we daar grip op gaan krijgen. “Het begrijpen van de processen is van groot belang als we het aantal onzekerhed­en willen minimalise­ren en betrouwbar­e toekomstsc­enario’s willen schetsen voor de ijskap.” (Scientias)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname