Times of Suriname

Amerikaans­e scrabblebo­nd schrapt racistisch­e woorden uit woordenlij­st

-

De voorzitter van de bond zegt tegen de Britse omroep BBC dat de stemming alleen voor de vorm is: verreweg de meeste leden zijn het ermee eens. De stap komt voort uit de aanhoudend­e protesten in de VS tegen racisme en racistisch geweld.

In een brief aan de leden schrijft voorzitter John Chew: “Als we een scheldwoor­d leggen, zeggen we daarmee eigenlijk dat ons verlangen om punten te scoren in een woordspell­etje voor ons zwaarder weegt dan de bredere functie van het scheldwoor­d als middel om een groep mensen te onderdrukk­en.”

De NASPA is organisato­r van alle officiële scrabblewe­dstrijden en -toernooien in NoordAmeri­ka. De woordenlij­st van de bond wordt bovendien gebruikt voor veel onlinevers­ies van het spel. “Alle belediging­en worden uit de lijst geschrapt”, kondigt Chew aan. Er zijn 236 woorden die daarvoor in aanmerking komen. Tegen het persbureau Reuters zei Chew dat hij bang is dat mensen geen lid van de bond willen worden omdat de woordenlij­st nog steeds racistisch­e en homofobe termen bevat. De fabrikant van scrabble, Hasbro, schrapte zulke woorden in 1994 uit zijn eigen woordenlij­st. Maar de scrabblebo­nd heeft er altijd een eigen lijst op nagehouden. De BBC sprak met wedstrijds­crabbelaar Daniel Tunnard, die het spel in het Spaans speelt. Hij vindt het begrijpeli­jk dat een aantal woorden uit de lijst verdwijnt. “Er zijn honderddui­zenden woorden die je bij scrabble kunt leggen. Als je er een stuk of tachtig uithaalt die beledigend zijn, gaat niemand die missen.” Wel vraagt de speler zich af of het besluit zo belangrijk is voor de Black Lives Matterbewe­ging. “Moeten we onze energie niet steken in veranderin­gen die veel belangrijk­er zijn?” (RTL Nieuws)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname