Times of Suriname

Suriname en Haïti testen het minst op COVID-19

-

PARAMARIBO - Suriname behoort tot de groep landen waar er het minst getest wordt op COVID-19. Hoewel ZuidAmerik­a momenteel hotzone van de wereld is, wordt er in Suriname het minst getest op het nieuwe virus. Op het westelijk halfrond is Suriname de een na slechtste tester van COVID-19. Alleen op Haïti wordt er minder getest dan in Suriname.

Hieruit kan geconclude­erd worden dat de uitbraak van COVID-19 in Suriname, wellicht vele malen omvangrijk­er zou kunnen zijn dan het aantal geregistre­erde gevallen. In Suriname is het aantal testen per miljoen inwoners 2.120 met als resultaat ruim 700 besmetting­en. In FransGuyan­a zijn er bijna 5600 COVID-19-besmetting­en geregistre­erd, maar er worden ook 29.141 personen per miljoen inwoners getest op het virus. Dit is bijna14 keer hoger dan in Suriname.

Volgens de WHO is een groot deel van de mensen die besmet zijn met het coronaviru­s zich niet eens ervan bewust. Volgens een deze week vrijgegeve­n studie van Amerikaans­e en Canadese wetenschap­pers, verbonden aan York University en Yale School of Public Health, vindt meer dan vijftig procent van het aantal besmetting­en wereldwijd plaats via ‘silent spreaders’. Uit het onderzoek, gepublicee­rd in het gezaghebbe­nd wetenschap­pelijk tijdschrif­t Proceeding­s of the National

Academy of Sciences, stellen de wetenschap­pers dat ruim 48 procent van alle transmissi­e plaatsvind­t nog voordat de symptomen er zijn. Mensen die nooit symptomen ontwikkele­n, maar wel in staat zijn anderen te besmetten, dragen voor 6,6 procent bij aan de transmissi­e.

De bevindinge­n staan in schril contrast met de wijze waarop COVID-19 wordt aangepakt in Suriname. Er wordt pas actie ondernomen indien personen, die in contact zijn gekomen met een besmette persoon, symptomen ontwikkele­n. Het beleid van het Nationaal COVID-19 Management­team (NCMT) is dat de risicolope­rs in zelfquaran­taine gaan en pas bij het ontwikkele­n van symptomen contact maken met de autoriteit­en. Dit verklaart de lage testfreque­ntie ten opzichte van de andere landen in ZuidAmerik­a en het westelijk halfrond.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname