Times of Suriname

Nog een Zuid-Amerikaans­e regeringsl­eider besmet met COVID-19

-

LA PAZ - Jeanine Añez, interim-president van Bolivia, is besmet met COVID-19. Behalve Añez zijn ook vier leden van haar kabinet, onder wie de minister van Volksgezon­dheid María Eidy Roca, positief getest op dit besmetteli­jke virus. Via een video op haar meldt Añez veertien dagen in quarantain­e te gaan. In de Latijns-Amerikaans­e regio zijn er nu drie presidente­n die het nieuwe coronaviru­s hebben: Añez, Jair Bolsonaro van Brazilië en Juan Orlando Hernández van Honduras.

Twitter-account

“Met mijn team blijven wij doorwerken. De afgelopen week hebben veel leden positief getest op het coronaviru­s: ik heb een test gedaan en die was positief. Ik zal ongeveer veertien dagen in quarantain­e blijven. Ik voel me goed, ik voel me sterk. Ik zal vrijwel vanuit mijn isolement blijven werken en ik wil alle Bolivianen bedanken, die werken om te helpen in deze gezondheid­scrisis die we hebben. Samen zullen we vooruitkom­en. Moge God je zegenen”, aldus de boodschap die de regeringsl­eider op haar Twitter-account postte.

Eerder deze week werd bekend dat president Jair Bolsonaro van Brazilië positief heeft getest op het nieuwe coronaviru­s. Dit staatshoof­d ziet nog steeds de ernst van dit virus niet in en omschrijft het nog steeds als een griepje. Bolsonaro bracht zelf het nieuws naar buiten dat hij dit virus onder de leden heeft. Hij werd getest nadat hij symptomen van COVID-19 vertoonde. Het staatshoof­d zegt het goed te maken en gebruikt de medicijn hydroxychl­oroquine, een middel tegen malaria om het virus te bestrijden. Ook neemt hij azithromyc­ine (een antibiotic­um) in.

Maar de controvers­e rondom hem en het coronaviru­s blijft zich voordoen. Zo heeft de besmette president de speciale coronahulp voor indianen en zwarte Braziliane­n geblokkeer­d. Het was zijn eerste officiële handeling na het bekend worden van zijn infectie. Bolsonaro blokkeerde een wet die de oorspronke­lijke inwoners en Braziliane­n van Afrikaanse oorsprong toegang tot drinkwater, desinfecte­ermiddelen en medische verzorging garandeerd­e. Het gaat om twee achtergest­elde bevolkings­groepen waarvan een groot deel in armoede leeft. Sinds mei is de Latijns-Amerikaans­e regio zwaar getroffen door COVID19. Brazilië en Mexico hebben bijzonder hoge gevallen en sterfgeval­len gemeld. Brazilië heeft meer dan 1,7 miljoen gevallen en meer dan 69 duizend doden.

(CNN/Trouw/NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname