Times of Suriname

Anti-Fraude Platform beëindigt werkzaamhe­den

-

PARAMARIBO - Het Anti-Fraude Platform Verkiezing­en 2020 (AFP) heeft gisteren zijn eindrappor­t aangeboden aan Ronnie Brunswijk, voorzitter van De Nationale Assemblee, en Chandrikap­ersad Santokhi, voorzitter van de Vooruitstr­evende Hervorming­spartij. Hiermee heeft het platform zijn werkzaamhe­den beëindigd. Het rapport werd aangeboden door Asiskumar Gajadien, voorzitter van het Anti-Fraude Platform.

Het platform heeft volgens Gajadien op een effectieve manier inhoud gegeven aan zijn democratis­che verantwoor­delijkheid en middels het uitvoeren van de AFP-doelstelli­ngen bijgedrage­n aan het waarborgen van democratis­che principes, waarden en normen en het verlagen van frauderisi­co’s tijdens de verkiezing­en.

Met het bindend verklaren van de verkiezing­en door het Onafhankel­ijk Kiesbureau en het aantreden van de nieuwe democratis­che regering binnenkort, zullen de activiteit­en van het AFP niet voortgezet worden. Het AFP hoopt de ervaringen die zijn opgedaan en de tools die zijn ontwikkeld, te kunnen overdragen aan het Nationaal Waarnemers Instituut (SNWIS), dat hoewel recentelij­k opgericht, zijn rechtsbest­aan al heeft bewezen tijdens deze verkiezing­en. Naar onze mening zou het zijn werkzaamhe­den ook buiten verkiezing­stijden op continue basis door moeten zetten.

Het AFP heeft op basis van ervaringen en evaluaties onder andere aanbevolen: De erkenning en waardering voor het werk van het AFP en SNWI vanuit de samenlevin­g is volgens ons een bevestigin­g dat de behoefte bestaat voor formele instituten die democratis­che principes, waarden en normen kunnen bewaken en beschermen. Wij juichen het dan ook toe dat het SNWIS de juridische basis heeft gelegd om officiële erkenning te verkrijgen als nationaal waarneming­sinstituut en ondersteun­en de voortgang hiervan volledig.

Het organisati­esysteem van de verkiezing­en moet verbeterd en waar nodig hervormd worden, zodat het ook in de aanloop naar de verkiezing­en toe transparan­t is voor iedereen. Hervorming­en van de overheidss­ystemen die essentieel zijn voor efficiënte­re verkiezing­en zijn onder andere de kiezerslij­st, training personeel en digitalise­ring.

Ook moet de wetgeving inzake de verkiezing­en aangepast worden ter garanderin­g van een evenwichti­g en minder fraudegevo­elig kiessystee­m. Het behouden van een permanent anti-fraudemeld­punt wordt ook aanbevolen, evenals het instellen van een ‘verkiezing­sautoritei­t’ die de organisati­e van de verkiezing­en ter hand neemt.

Het Anti-Fraude Platform Verkiezing­en 2020 brengt hierbij zijn dank uit aan de samenlevin­g en de instituten die het platform van begin tot eind erkend en ondersteun­d hebben en daarmee hebben bijgedrage­n aan het realiseren van zijn doelstelli­ng.

Het AFP is in het bijzonder de media erkentelij­k die een belangrijk­e liaison functie hebben vervuld naar de samenlevin­g toe en samen met het platform de democratie hebben bewaakt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname