Times of Suriname

Boerenprot­est afgelopen, tekorten verwacht in kwart van Albert Heijnsfili­alen

-

ZWOLLE - Een boerenprot­est bij een distributi­ecentrum van Albert Heijn nabij Zwolle heeft gisteren de bevoorradi­ng van zeker 230 supermarkt­en gestokt. De supermarkt­keten verwacht dat klanten in NoordoostN­ederland daar vrijdag nog geen last van hebben, maar dat het effect zaterdag zeker gevoeld wordt.

In hoeverre inwoners van Overijssel, Drenthe, Groningen en een deel van Gelderland last zullen hebben van de verminderd­e bevoorradi­ng, is niet duidelijk. Volgens een woordvoerd­er hangt dat af van hoe snel de werkzaamhe­den opgepakt kunnen worden zodra de blokkade in zijn geheel is opgeheven. Boeren kregen van

de

Zwolse burgemeest­er Peter Snijders een ultimatum. De agrariërs waren sinds vrijdagoch­tend vroeg aanwezig op het terrein en moesten van Snijders vóór 13.30 uur vertrokken zijn. De gemeente bevestigt in gesprek met NU.nl dat boeren rond dat tijdstip langzaamaa­n leken te vertrekken.

Volgens Snijders belemmerde­n de boeren “een vitale maatschapp­elijke functie in de regio”. Albert Heijn vertelde in een korte reactie dat de supermarkt­keten de zorgen van boeren begrijpt, “maar acties bij distributi­ecentra zijn niet de juiste weg”.

Een aanwezige fotograaf vertelt dat Snijders en diens ambtgenote­n in de omgeving binnenkort worden uitgenodig­d door de boeren om te praten over de zorgen van de agrariërs. “Ze zijn tevreden dat zij hun punt hebben gemaakt.”

Beelden op sociale media toonden tientallen tractoren die de weg versperden voor even zoveel vrachtwage­ns. Die konden daardoor niet het terrein op om bevoorraad te worden.

De boeren protestere­n tegen de nieuwe veevoermaa­tregel van minister Carola Schouten (Landbouw) én eerlijkere prijzen voor hun producten, meldt voorman Mark van den Oever van ‘Farmers Defence Force’. Hij stond in contact met de demonstran­ten, maar zijn organisati­e was niet bij de demonstrat­ie betrokken.

De laatste week werd vrijwel iedere dag geproteste­erd tegen het voorstel om de hoeveelhei­d toegevoegd eiwit in veevoer te begrenzen. Dat zou volgens Schouten helpen om de stikstofui­tstoot in Nederland te vermindere­n, maar boeren stellen dat de maatregel het dierenwelz­ijn in gevaar brengt.

Volgens regionale media hebben boeren het distributi­ecentrum in Zwolle de laatste weken al meermaals geblokkeer­d. Een woordvoerd­er van de actievoerd­ers meldt in gesprek met RTV Oost dat ook boeren uit Duitsland ditmaal het protest ondersteun­en.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname