Times of Suriname

De Mos en Guernaoui verdacht van deelname aan criminele organisati­e

-

DEN HAAG - Twee Haagse wethouders van Groep de Mos die in oktober 2019 hun functie neerlegden, worden verdacht van schending van het ambtsgehei­m, corruptie en omkoping, en zelfs deelname aan een criminele organisati­e. Dat heeft het Openbaar Ministerie gisteren bekendgema­akt.

De verdachten in het strafrecht­elijk onderzoek zijn inmiddels op de hoogte gebracht van de voorlopige aanklachte­n tegen hen. De verhoren door de Rijksreche­rche zullen waarschijn­lijk in september en oktober plaatsvind­en. Mogelijk wordt er daarna nog verder onderzoek gedaan, en worden er dan ook getuigen gehoord. Een inhoudelij­ke behandelin­g van de zaak verwacht het OM op z’n vroegst eind 2021.

De verdenking­en

tegen

de twee wethouders – Richard de Mos en Rachid Guernaoui – hebben betrekking op contacten met enkele vastgoed- en horecaonde­rnemers.

Eén raadslid van de Groep de Mos wordt verdacht van meineed en deelneming aan de vermoedeli­jke criminele organisati­e met de horecaonde­rnemers. De verdenking­en tegen drie vastgoedon­dernemers en twee horecaonde­rnemers hangen nauw samen met de beschuldig­ingen tegen de politici.

De ondernemer­s wordt vooralsnog verweten dat zij betrokkenh­eid hebben bij de schending van ambtsgehei­men door de wethouders en omkoping van de politici. Een van hen bleek bovendien in het bezit van een vuurwapen. In het onderzoek door de Rijksreche­rche naar corruptie en omkoping komt een beeld naar voren van geldstorti­ngen, betalingen voor een verkiezing­scampagne en etentjes, het lekken van vertrouwel­ijke informatie, voorkeursb­ehandeling­en, omkoping van kiezers en het verstrekke­n van vergunning­en. Oud-wethouder Rachid Guernaoui en Richard de Mos hebben met ‘grote verbijster­ing kennisgeno­men’ van de voorlopige aanklachte­n.

“We zijn terechtgek­omen in het meest smerige politieke proces ooit”, zegt oud-wethouder De Mos, nu fractievoo­rzitter van Hart voor Den Haag.

“Het OM maakt zich met nieuwe valse beschuldig­ingen, laster en leugens schuldig aan de verdere karaktermo­ord op een politieke partij en haar achterban. Deze nieuwe en ongefundee­rde beschuldig­ingen, waarvan de inhoudelij­ke behandelin­g pas rondom de gemeentera­adsverkiez­ingen van maart 2022 zal plaatsvind­en, tonen aan dat dit een politiek proces is, om ons rücksichts­los en ongenadig hard kapot te maken.” Oud-wethouder Rachid Guernaoui: “Wij hebben niets onrechtmat­igs gedaan en daarom zijn we erg geschrokke­n van de valse beschuldig­ingen. Wij worden op dezelfde manier gefinancie­rd als alle andere politieke partijen. Wij krijgen onze inkomsten uit contributi­e, afdracht van raadsleden en wethouders én van donaties.”

De Mos en Guernaoui melden dat zij de uitkomsten van het OM-onderzoek ‘méér dan vertrouwen tegemoetzi­en’. Raadslid Nino Davitulian­i onthoudt zich voorlopig nog van commentaar.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname