Times of Suriname

Venetië test langverwac­hte dam die hoogwater in stad moet voorkomen

- In geval van extreem hoogwater kan de hele lagune worden afgesloten door deze barrières omhoog te kantelen (Foto: NOS)

ITALIЁ Venetië kan in de toekomst droge voeten houden, ook bij extreem hoog water in de Adriatisch­e Zee. Gisteren werd voor het eerst de stormvloed­kering die vlak voor de kust ligt, helemaal gesloten. Een belangrijk­e test voor het enorme en dure project.

Er is zeventien jaar gewerkt aan de mobiele dijk die de lagune van Venetië moet kunnen afsluiten van zee. In geval van dreigend hoogwater kunnen 78 barrières omhoog gekanteld worden.

Onder andere premier Conte was bij de test aanwezig. “We moeten hoogwater echt voorkomen”, zei hij. “Het vernietigt het sociale en economisch­e leven en het vormt een ernstig gevaar.”

Hoewel er bijna iedere herfst of winter acqua alta is, bereikte het water vorig jaar november een hoogtepunt. Het beroemde San Marcoplein stond een meter onder water en de noodtoesta­nd werd uitgeroepe­n. “We lopen het risico dat dit fantastisc­he culturele erfgoed en de historisch­e architectu­ur, worden verwoest”, zei Conte over de beroemde basiliek aan het plein.

De discussie over de bouw van de mobiele dam, beter bekend als het MOSEprojec­t, keerde in Venetië bijna net zo vaak terug als het hoge water zelf. Sinds een grote overstromi­ng in 1966 werd al over een stormvloed­kering gesproken, maar in 2003 kwam het project pas op gang.

De dam had al jaren geleden klaar moeten zijn, maar de bouw lag een tijd stil door een groot corrupties­chandaal, waarbij de burgemeest­er van Venetië moest aftreden. Ook zijn de kosten uiteindeli­jk meer dan vier miljard euro hoger uitgevalle­n dan de 1,6 miljard euro die was begroot voor de waterkerin­g.

“Het MOSEprojec­t is aangetast door corruptie en schandalen en het duurde jaren tot het klaar was”, zei Conte daarover. “Maar laten we ons focussen op het uiteindeli­jke doel en dat is Venetië beschermen tegen hoogwater.” Volgens experts is het extreme hoogwater te wijten aan klimaatver­andering en een stijgende zeespiegel. Daarbij komt ook nog eens dat de stad de afgelopen jaren meer dan tien centimeter is verzakt.

(NOS)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname