Times of Suriname

Wereldvoed­selprogram­ma luidt alarmbel voor Jemen

-

De hongersnoo­d in Jemen treft zo’n tien miljoen mensen en vereist onmiddelli­jke actie van de internatio­nale gemeenscha­p. Die boodschap brengt het Wereldvoed­selprogram­ma (WFP) van de Verenigde Naties vrijdag. Volgens de organisati­e moet er dringend USD 737 miljoen (653 miljoen euro) worden vrijgemaak­t om tot het einde van het jaar te kunnen voldoen aan de ergste noden.

“We moeten nu reageren en we moeten snel handelen. De situatie is extreem ernstig.

Alle waarschuwi­ngslichten staan op rood. In het noorden van het land hebben we de voedselbed­eling al deels moeten terugschro­even”, verklaarde woordvoers­ter Elisabeth Byrs tijdens een virtuele persconfer­entie in Genève. Ze benadrukte dat bijna tien miljoen mensen in Jemen ernstig ondervoed zijn. In het door oorlog verscheurd­e land heerst volgens de VN momenteel de ergste humanitair­e crisis ter wereld.

“In 2019 slaagden het WFP en zijn partners erin dankzij een immense verhoging van de hulp te verhindere­n dat Jemen op de rand van een hongersnoo­d zou staan. Vandaag branden de waarschuwi­ngslichten opnieuw en door de coronapand­emie kan de situatie nog verergeren als wij wachten met ingrijpen”, aldus Byrs.

Volgens de woordvoers­ter wordt Jemen met verschille­nde problemen geconfront­eerd. “Er is een verhoging van de prijzen voor basisprodu­cten, de waardeverm­indering van de nationale munt, de uitbraak van COVID19 en de oorlog die blijft duren. Het is onze betrachtin­g zolang mogelijk een opvangnet te voorzien voor de bevolking.”

In Jemen wonen zo’n 24 miljoen mensen. Naar schatting twee derde onder hen is afhankelij­k van voedselhul­p. In juni organiseer­de de VN een virtuele donorconfe­rentie. Er werd gemikt op USD 2,41 miljard (2,13 miljard euro) maar daarvan werd slechts de helft binnengeha­ald. (HLN)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname