Times of Suriname

Zuid-Koreaanse ex-president 20 jaar de cel in na hoger beroep

-

ZUID-KOREA - De ZuidKoreaa­nse ex-president Park Geun-hye is in hoger beroep veroordeel­d tot een lagere gevangenis­straf van 20 jaar, meldt het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap. Park moest in 2017 aftreden als gevolg van een corrupties­chandaal en werd eerder tot 30 jaar cel veroordeel­d.

Het hooggerech­tshof in de hoofdstad Seoul veroordeel­de Park in hoger beroep tot 15 jaar omdat zij zich heeft laten omkopen en tot 5 jaar voor machtsmisb­ruik en overige aanklachte­n. Ook moet Park een boete van 18 miljard won (ongeveer 13,3 miljoen euro) betalen en verklaarde de rechter nog eens 3,5 miljard won verbeurd. De boete en het verbeurde bedrag vallen daarmee net als de celstraf lager uit.

“Door haar grondwette­lijke plichten als president niet te vervullen en misdaden te plegen, heeft Park een crisis gecreëerd tijdens het uitvoeren van haar ambtelijke taken”, zei de rechter. “Maar het hof houdt er rekening mee dat Park persoonlij­k weinig profijt heeft gehad en politiek vrijwel bankroet is verklaard.”

Park kwam ten val nadat aan het licht was gekomen dat zij met handlangst­er Choi Soon-sil grote conglomera­ten als Samsung en Lotte onder druk had gezet om 77,4 miljard won (ongeveer 58 miljoen euro) te doneren aan twee stichtinge­n in beheer van Choi. De lager uitgevalle­n gevangenis­straf komt ook doordat het hooggerech­tshof haar heeft vrijgespro­ken van afpersing. Dat Park en Choi de conglomera­ten onder druk zetten om geld te doneren, behelst geen afpersing, oordeelde de hoogste rechtbank van het land vorig jaar.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname