Times of Suriname

Al 18 COVID-19-doden

-

PARAMARIBO – In totaal zijn er al 18 personen overleden als gevolg van COVID-19 in Suriname. Tot en met gistermidd­ag stond de COVID-19-teller op 741 positieve gevallen met 228 actieve cases. Er zijn al 495 personen genezen verklaard, 5 personen liggen op de ICU, 166 zijn in quarantain­e en 10 zijn ondergebra­cht onder de noemer LFTU

(lost to follow up).

De directeur van de Medische Zending, Herman Jintie, zegt dat gisteren een team van de MZ voor een grote missie is vertrokken naar het oosten van Suriname, vanwaar nu nog een groot aantal positieve gevallen van het virus steeds erbij komen. “We gaan richting benedenwaa­rts tot Langatabik­i, waar we ook een aantal gevallen verwachten. We gaan ook richting bovenwaart­s naar de eilandjes rondom Stoelmanse­iland en de hele Tapanahony afkammen om te kijken of er mensen zijn met verschijns­elen”, zegt Jintie.

De MZ-directeur zegt dat de MZ-poliklinie­ken in place zijn en de dagelijkse monitoring doen. Echter, dit soort grote missies zorgen ervoor dat hele dorpen meegenomen kunnen worden. MZ heeft het personeel hiervoor en zal 4 á 5 dagen in het gebied zijn om zo een grote assessment te maken. “We zijn bijzonder vereerd dat we dat mogen doen, ook onze mensen lopen gevaar”, aldus directeur Jintie, die aangeeft dat de afgelopen tijden ook personeels­leden van MZ positief getest zijn op COVID-19. Zij maken het momenteel heel goed. De MZ-functionar­is benadrukt dat het gevaar aanwezig is, omdat MZ deel is van de gemeenscha­p. “We komen er niet onderuit en ook onze mensen zijn blootgeste­ld aan dit virus.”

Op de kaft van zijn eindrappor­t dat hij 11 juli opstuurde gaf Lowenfield te kennen aan Singh dat ze zijn vragen die hij gesteld had in een brief van 10 juli niet heeft beantwoord. Hij erkende dat hij haar brief met eerdere instructie­s heeft ontvangen en gaf te kennen dat artikel 177 (2) (b) van de grondwet de technische officier het recht geeft om advies te geven aan de voorzitter omtrent de verkiezing­sresultate­n die bindend verklaard moeten worden. Hij gaf te kennen dat hij daarom zijn eindrappor­t in elkaar heeft gezet alvorens het in te dienen “geheel volgens mijn statutaire en grondwette­lijke plichten en alle geldende wetten”, vermeldt hij. In zijn nieuwe eindrappor­t heeft volgens hem de partij van de huidige coalitie namelijk ‘A Partnershi­p For National Unity + Alliance For Change’ (APNU+AFC) de verkiezing­en gewonnen.

De CEO beweert dat 475.118 geldige stemmen zijn uitgebrach­t op 2 maart maar dat de hertelling aangaf dat er in totaal 460.352 geldige stemmen zijn uitgebrach­t. Volgens de nieuwste berekening van het aantal stemmen heeft de zittende coalitie 236.777 geldige stemmen gehad terwijl de People’s Progressiv­e Party (PPP) 229.330 heeft gehad. 5.090 geldige stemmen zijn gegaan naar het politiek blok dat gevormd wordt door A New And United Guyana (ANUG), de Liberty and Justice Party (LJP) en The New Movement (TNM). Zijn rapport geeft de huidige coalitie 33 parlements­zetels terwijl de PPP 31 krijgt.

Keith Lowenfield heeft nu in totaal drie eindrappor­ten ingediend bij de GECOM. Alle drie eindrappor­ten hebben een ding gemeen: ze bevatten incorrecte informatie die de verkiezing­swinst geven aan de huidige coalitie en steeds zijn er verschille­n in het aantal stemmen die zijn uitgebrach­t.

(Kaieteur news)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname