Times of Suriname

Franrijk voorziet inheemse dorpen van voedsel en basisgoede­ren

- Ambassadeu­r Antoine Joly van Frankrijk in Suriname helpt een deel van de hulpgoeder­en dat bestemd is voor Inheemse dorpen inladen in het vliegtuig zodat het naar het gebied wordt vervoerd. De goederen zijn gedoneerd door Frankrijk.

PARAMARIBO - Frankrijk heeft vrijdag inheemse dorpen voorzien van voedsel en basisgoede­ren. Het eerste dorp dat deze humanitair­e hulp heeft gehad is Kwamalasam­utu. Deze geste is speciaal voor de dorpen die ernstig zijn getroffen door COVID-19, overstromi­ngen en isolatie.

In een persberich­t meldt de Franse ambassade dat zij dit jaar geen 14 juli receptie zal organisere­n. Het geld voor deze jaarlijks terugkeren­de receptie is nu besteed aan humanitair­e hulp voor de inheemsen in het binnenland. “Ter ere van broedersch­ap en vriendscha­p tussen Frankrijk en zijn Surinaamse buren wil de ambassade een gebaar naar Suriname maken. In deze moeilijke tijden van de pandemie zijn solidarite­it en wederzijds­e hulp nodig. De Franse ambassade is vereerd om bij te dragen en dankt het Amazon Conservati­on Team dat het project mogelijk heeft gemaakt. Met de hulp van het NGO Amazon Conservati­on Team zullen 280 noodpakket­ten, die bijna 4.000 kg voedsel en basisbehoe­ften vertegenwo­ordigen, aan de bevolking worden uitgedeeld. De eerste vlucht van de ambassade vertrok vrijdag naar Kwamalasam­utu”, aldus de Franse ambassade.

Intussen is er ook een gesprek geweest tussen de Franse en Surinaamse autoriteit­en donderdag, en afgesproke­n is dat er zoveel mogelijk gezamenlij­k opgetreden zal worden bij de grens tussen beide landen om COVID-19 tegen te gaan. Aan de Franse kant is er een toename in het aantal positieve gevallen, waarbij Maripasoel­a, Grand Santi en Apatoe genoemd zijn. De Fransen hebben 21 nieuwe gevallen gerapporte­erd in deze gebieden. Zij hebben eveneens gerapporte­erd dat ze een zorgwekken­de toename hebben in hun inheems gebied, te weten tegenover de dorpen Anapaike of Kawemhakan in het verre oosten van Suriname. Hoewel de MZ vanuit haar poliklinie­k in Kawemhakan dagelijks geen noemenswaa­rdige bijzonderh­eden ontvangt, heeft zij toch een arts ernaartoe gestuurd om polshoogte te nemen van de situatie.

Een van de knelpunten die besproken is, is dat mensen uit het gebied naar de Fransen gaan om getest te worden, maar dat die informatie niet gelijk met MZ gedeeld wordt. Hierdoor komt het voor dat dezelfde personen nog eens getest worden wanneer MZ de gebieden bezoekt. Afgesproke­n is om gezamenlij­k in de gebieden aanwezig te zijn, waardoor dit probleem verholpen wordt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname