Times of Suriname

Bruls: demonstrer­en met tractor in Nijmegen per direct verboden

-

NIJMEGEN - Boeren mogen tot maandag 20 juli niet meer met tractoren demonstrer­en in Nijmegen. Voorzitter Hubert Bruls van de Veiligheid­sregio Gelderland­Zuid heeft met onmiddelli­jke ingang een verbod op landbouwvo­ertuigen bij demonstrat­ies in Nijmegen ingesteld. Directe aanleiding hiervoor zijn enkele incidenten die plaatsvond­en vorige week. Dinsdag kwam een grote groep landbouwvo­ertuigen vanuit de Achterhoek naar Nijmegen om een brief te overhandig­en aan milieuacti­vist Johan Vollenbroe­k.

Donderdaga­vond kwamen landbouwvo­ertuigen vanuit Brabant naar het Keizer Karelplein. En vrijdagavo­nd hield de politie bij Cuijk een aantal bestuurder­s van landbouwvo­ertuigen tegen die in de nacht naar het Keizer Karelplein wilden. In alle gevallen ging het om vooraf niet gemelde acties, zegt de veiligheid­sregio. Bruls spreekt van een optelsom die hem noopt tot ingrijpen: “Demonstrer­en op zich is en blijft in Nijmegen, mits tijdig gemeld en overlegd, gewoon toegestaan. Maar dergelijke onverwacht­e acties, waarbij zeker die van donderdaga­vond en vrijdagnac­ht geen duidelijk demonstrat­iedoel hadden, brengen een risico voor omwonenden met zich mee en belemmeren de doorgang voor hulpdienst­en, zodat er feitelijk een gevaar voor de gezondheid kan ontstaan. Ook is de verkeersve­iligheid in het geding. Ik heb daarom besloten het gebruik van landbouwvo­ertuigen bij demonstrat­ies in Nijmegen nu even niet meer toe te staan.” Ook in het Noorden is het verboden met trekkers op de openbare weg te demonstrer­en. De veiligheid­sregio’s Groningen, Drenthe en Friesland nemen zondag, waarschijn­lijk in de namiddag, een besluit over een mogelijke verlenging van dit verbod. Daar lopen de ’tractorver­boden’ maandag om 07.00 uur af.

Actiegroep Farmers Defence Force ving donderdag nog bot bij de rechtbank in Groningen. Zij wilden via een kort geding het verbod van tafel krijgen, omdat een veiligheid­sregio niet bevoegd zou zijn om dat op te leggen. De rechter was het daar niet mee eens en oordeelde dat de veiligheid­sregio zo’n verbod wel mag opleggen. Sinds vrijdagavo­nd is het ook in de regio IJsselland in Overijssel verboden om met landbouwvo­ertuigen te demonstrer­en. De veiligheid­sregio nam dit besluit nadat vrijdagoch­tend het distributi­ecentrum van Albert Heijn in Zwolle met tientallen tractoren urenlang is geblokkeer­d. Door het boerenprot­est konden 230 winkels van Albert Heijn niet worden bevoorraad. In IJsselland geldt het verbod tot vrijdag 17 juli 18.00 uur.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname